Amnestin innebär att den som utan tillstånd har en explosiv vara kan kontakta polisen och lämna uppgifter om var denna finns. En polispatrull skickas sedan till platsen för att bedöma om varan kan tas om hand eller om nationella bombskyddet behöver kopplas in. Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland, ser positivt på initiativet.
– Amnestin tjänar ett huvudsyfte: att förebygga brottslig verksamhet. Förebyggande initiativ som syftar till att minska risken för att farliga föremål kommer till brottslig användning är oerhört viktiga och alltid, i mina ögon, viktigare än de repressiva.
Syftet med amnestin är att minska antalet illegala explosiva varor i omlopp, och därmed risken för att dessa används i brottsliga sammanhang. Polisen har tidigare genomfört liknande amnestier för vapen vid fyra tillfällen, senast under våren 2018.
– I Sörmland har vi fått in ett antal gevär, pistoler och revolvrar tidigare. Resultatet av de hittills genomförda vapenamnestierna visar på att det finns en vilja hos allmänheten att bidra till att föremål tas om hand och det är min uppfattning att stat och regering tagit detta i beaktande när de fattat det här beslutet, säger Mikael Backman.
Definitionen av explosiva varor är bred och innefattar bland annat sprängämnen, krut och pyrotekniska artiklar, men det primära målet för amnestin uppges vara handgranater. Det är en uppfattning Mikael Backman delar.
– Det är min uppfattning att en väldigt viktig bevekelsegrund är den ökade förekomsten av handgranater bland kriminella som används i brottsliga sammanhang, bland annat för attentat mot polisstationer, säger han.
Den som innehar explosiva varor och vill utnyttja amnestin ombes kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Explosiva varor får inte medtas till polisstationen.
Den som frivilligt kontaktar polisen har rätt att vara anonym.