Under gratisfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården 2014 och 2015 utsattes flera flickor och kvinnor av övergrepp när män i grupp omringade dem och tafsade på dem. Dagens nyheter avslöjade i januari 2016 att händelserna hade mörkats av polisen.
Plötsligt var polisen tvungen att svara på frågor om hur de arbetade mot brotten. Rikspolischefen Dan Eliasson beställde en utredning om arbetet mot sexuella ofredanden i offentliga miljöer som stod klar sommaren 2016 och sexuella ofredanden toppade löpsedlarna.
I Sverige rapporterade samtidigt festival efter festival, särskilt de som var gratis och riktade sig till en ung publik, om män som förgripit sig på kvinnor.
• Gratisfestivalen We are Stockholm: 51 anmälda sexuella ofredanden. (2016)
• Gratisfestivalen Putte i parken: 35 anmälda sexuella ofredanden (2016).
• Bråvalla i Norrköping (som nu lagt ner, enligt arrangörens uppgift på grund av övergreppen): Fem anmälda våldtäkter och sammanlagt 18 anmälningar av sexuella ofredanden. (2016).
rapporterade Svenska Dagbladet i slutet av 2016.
Att utreda brott där det oftast inte finns teknisk bevisning, någon gärningsman eller där ord står mot ord är inte lätt och resurskrävande. Det är ändå alltid viktigt att anmäla, betonar Christer Sjöqvist. Begår en person flera sexuella ofredanden och blir utpekad av flera personer kan vittnesmålen stärka varandra. Dessutom hjälper anmälningarna polisen att få rätt läges- och problembild av brotten. Även privatpersoner kan hjälpa polisen i arbetet mot brotten under festivaler.
– Ser man någon som begår ett sexofredande eller stöld så hjälp till att lämna uppgifter och var med och vittna, uppmanar Christer Sjöqvist.