I lokalpolisområdet anmäls omkring 400 narkotikabrott varje år, med mycket stort mörkertal. Polisen kan konstatera att det finns en del modedroger, men att missbruket är spritt i alla åldrar.
– Det som cirkulerar allra mest är hasch, cannabis, och Tramadol. Det är ett narkotikaklassat läkemedel, som vi känner oro för att ungdomar använder. Tramadolen används mest av yngre män, 16 till 30 år gamla. Det används också i blandmissbruk, säger Oscar Nissfolk hos polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Cannabis missbrukas av alla åldrar och av både män och kvinnor.
Det lugnande medlet Xanor, samt kokain, används i mer specifika kretsar, säger Oscar Nissfolk.
– Xanor verkar introduceras när man redan är inne i ett missbruk. Kokainet är väldigt dyrt, det kräver någon form av inkomst. Det förekommer en hel del i Katrineholm, mest bland män i 25-35-årsåldern som är väletablerade på arbetsmarknaden.
Amfetamin används ofta i gruppen som polisen kallar "gråtjuvar", som består av lite äldre personer som finansierar missbruket med bostadsinbrott, bilstölder, det som kallas vardagsbrott.
Heroin stöter polisen här inte på lika ofta.
– Heroin är också väldigt dyrt, men det används mest av dem som också finansierar missbruket med brott, säger Oscar Nissfolk.
Varför är det så stort mörkertal?
– Mörkertalet bland kvinnor är stort. Ofta är de inte utagerande på samma sätt som killar. Kvinnor hamnar lite under radarn, de visar inte att de är påverkade lika tydligt. Vi har bra underrättelseverksamhet i huset, men det är klart att när mörkertalet är stort behöver vi kanske utöka underrättelsen. Vi är beroende av att allmänheten tipsar, säger Oscar Nissfolk.
Får polisen kännedom om att försäljning eller missbruk sker, kan man störa verksamheten.
– Oftast hittar vi mindre mängder, men ibland stöter vi på större beslag, till exempel ett halvkilo cannabis. Det är positivt, då har vi stört ut ett annat led. Vi jobbar med inre spaning och yttre spaning och gör husrannsakningar. Vi har en ganska god bild av hur försäljningsleden ser ut.