Polisen i Katrineholm har satsat hårt på säkerheten kring studentkortegen för att undvika olyckor.
‒Vi har varit runt i alla avgångsklasser och har lämnat information om hur flaken ska se ut och lämnat blanketter som de sen lämnar in till polisen. Chauffören kryssar i att de har tagit del av reglerna, säger Pirjo Svegréus, kommunpolis.
De nationella föreskrifterna kommer från transportstyrelsen med det lokala tillägget om en brandsläckare på varje flak. Skyddsräckena ska vara 110 centimeter höga, hålla för högt tryck och att passagerarna ska kunna kommunicera med föraren som får lätta på gasen vid 20 kilometer i timmen. I Katrineholm gör polisen egna kontroller av samliga fordon på förmiddagen.
‒Vi är uppe på flaken och rycker i räckena och kontrollerar så att högtalare är förankrade, säger Pirjo Svegréus som själv kommer jobba under studentkortegen.
Ett problem är de budskap som avgångseleverna tapetserar sina fordon med. En titt i Katrineholms-Kurirens arkiv visar könsord och svordomar och för några år sen syntes texten "Alla i den här branschen är horungar". Det har också kommit insändare till tidningen efter studenten som påpekat det olämpliga i sexistiska budskap.
‒Varje år tar vi ner budskap vid kontrollen. Jag har en sax i fickan och klipper ner dem. Könsord är inte okej och det får inte vara kränkande. Det ska vara rumsrent och man ska kunna stå för det, säger Pirjo Svegréus.
På Katrineholms tekniska collage lämnar rektorn David Rytter med varm hand över ansvaret till polisen och han tycker deras arbete fungerar bra, med betydligt lugnare firande på senare år.
‒Vi är arrangörer fram tills eleverna springer ut. De är själva ansvariga för sina handlingar, säger han.
Rutinerna för att skapa en säker studentkortege har funnits i Katrineholm i flera år. Trafiken stängs av vid kortegevägen där de får åka tre varv i samlad grupp.
Det är totalt alkoholförbud på flaken och den som är berusad får inte kliva ombord. Småflaskor i ett snöre kring halsen är inte heller tillåtna om de inte är alkoholfria.
‒De vill vi inte att folk ger studenterna. De är inte fyllda 20 år så det är ett langningsbrott. Vi kommer titta på småflaskorna, säger Pirjo Svegréus.