I flera länder ingår elchockvapnet i den taktiska utrustningen som kan omfatta batong, hund, OC-sprej och konventionell pistol
I Sverige som är relativt sent upp ur startgropen har man i de regioner som ingår i försöket märkt en liten förbättring i statistiken över det dödliga våldet som polisen använder.
– Dödligt våld har alltid två offer, dels den som blir skjuten, dels den som skjuter, säger polismannen Thomas Bergqvist.
– Det här är otroligt värdeladdat och vi har en rad nödvärnsbestämmelser som måste uppfyllas om vi ska kunna dra ett skjutvapen och försöka stoppa en person som utgör en som det heter trängande fara för sig själv eller andra.
Nu har vapnet prövats av den svenska polisen under 2018 och ska fortsätta att testas även under 2019. Sedan återstår en utvärdering som sker på Umeå högskola.
– Vi är nöjda med vapnet så här långt, säger den instruktör vid insatspolisen i Eskilstuna, som själv dragit och avfyrat vapnet i tjänsten.
– Vapnet är ett komplement till den övriga utrustningen. Viktigt här att poängtera är att vi taktiskt alltid planerar och övar för att slippa använda den här typen av våldsanvändning.
Men svaret på frågan om den använts i skarpt läge är ja.
I Fröslunda i somras tillkallades polisen i samband med en fest som höll på att spåra ut alldeles.
Två höggradigt berusade män och en nästan lika kraftigt berusad kvinna var i färd med att misshandla en tredje man som redan blödde ganska ymnigt från flera sår. När poliserna anlände till platsen vändes aggressiviteten mot den insatspolisen som kom fram först.
Det är inte optimalt att avlossa vapnet i en trappa, för det som händer är att du krampar i musklerna och inte kan styra stegen.
Instruktör på insatspolisen i Eskilstuna
Han gjorde en snabb bedömning att han var tvungen att tackla problemet med den man som verkade mest aggressiv och gjorde det med att dra sitt elchockvapen och ropa ut en varning:
– När varningen inte förändrade mannens hållning så avlossade jag ett skott.
Mannen föll ihop men verkade fortfarande benägen att fortsätta bråket så snart den första chocken lagt sig.
– Han var verkligen på väg upp när jag gav ytterligare ström genom honom, då sjönk han ned och förblev liggande.
Ungefär samtidigt började kvinnan agera och försökte pricka den andre polismannen på plats med flera sparkar.
Nästa laddning riktades mot kvinnan som också hon träffades av pilarna och sjönk till marken och blev liggande när strömmen slogs på.
Nu är det inte helt riskfritt att avlossa elchockvapnet - eller ECV:n. Men det är inte själva elchocken som bedöms som riskabel. Flera olika tester har utförts och även personer med en pacemaker inopererad har utsatts för prövningen, och klarat sig bra. Inte heller är det de hullingförsedda pilarna som skjuts ut och tränger cirka en centimeter in i kroppen på den som oskadliggörs, som bedöms som farliga.
Skador uppstår nästan enbart om platsen där den träffade ramlar är illa vald.
– Det är inte optimalt att avlossa vapnet i en trappa, för det som händer är att du krampar i musklerna och inte kan styra stegen. Du ramlar, det gör du.
Om vapnet sedan är den lösningen på ett svårt problem återstår att se.
– Det vet vi inte riktigt än, säger instruktören. Det måste den kommande utvärderingen besvara.
På frågan om det finns andra risker med elchockvapnet så dröjer svaret ett ögonblick.
Buset vet att polisen inte tvekar att använda det vapnet och de vet att det gör ont. Väldigt ont.
Instruktör på insatspolisen i Eskilstuna
Det finns en uppenbar risk som diskuterats på användarnivå, och det är om man från beslutsfattande håll bestämmer sig för att Tasern är lösningen på allt och så plockas tjänstevapnet bort från polisernas utrustning helt och hållet.
– Det skulle radikalt förändra läget för oss, säger instruktören. För vi kan verkligen hamna i en situation där elchockvapnet inte förslår. Vi har bara två skott.
Kan ett elchockvapen klicka så man inte når någon effekt alls hos den som blir träffad?
– Jag har hört talas om en yogainstruktör som med hundraprocent kroppskontroll lyckades ta bort de strömförande kontakterna, svarar Thomas Bergqvist.
– Jag har också hört talas om en narkotikapåverkad person som blev kvar på fötterna, men det undrar jag om det är sant, säger insatspolisen.
Instruktören ler lite grand och rycker lätt på axlarna:
– Det hela hänger lite samman med hur motiverad du är. Jag vet fall där en person som varit just väldigt motiverad att fortsätta rakt fram fallit till marken i samma ögonblick som strömmen slås på.
Märks något genomslag åt andra hållet? Vet de kriminella vad de står inför om en polisman drar sitt elchockvapen?
– Det vet de definitivt. Jag har till och med hört om kollegor i Storbritannien som gått in vid huliganbråk på puben efter någon match vittna om att de blir bemötta på två helt skilda sätt. De som går in med konventionella vapen kan nära nog bli helt nonchalerade eftersom alla vet att en brittisk polis aldrig skulle avfyra sitt tjänstevapen. De som kommer in med dragna elchockvapen däremot bemöts aldrig med något annat än respekt.
– Buset vet att polisen inte tvekar att använda det vapnet och de vet att det gör ont. Väldigt ont.