I somras, den 14 juni, skrev signaturen "farmor Britt" om sin oro över trafiken på Laxmans väg, i Gatstubergsbacken. "Snälla, gör något innan olyckan är framme", skrev farmor Britt. Fem dagar senare svarade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) att kommunen tar oron på allvar. Farmor Britt fick en vecka stöd av insändarskribenten "Carina", som skrev att hon mejlat Dahlström om trafikfaran i den branta Gatstubergsbacken redan tidigare och redan den 6 juli, efter möjligen rekordkort kommunal handläggning, meddelar samhällsbyggnadschefen Stefan Jansson i tidningen att man snart börjar bygga farthinder. Nu är de på plats sedan några månader, två omlottlagda farthinder där Gatstubergsbacken planar ut.
"Jag såg guppen och ställde mig på bromsen, men de täcker nästan hela vägbanan, jag hade inte en chans"
Whera Nyvell
Där cyklade katrineholmaren Whera Nyvell en fin oktobersöndag för två veckor sedan. Hon hade solen i ögonen och såg inte guppen förrän hon var strax före dem.
– Man får ju lite mer fart i nerförsbacken än på plan mark. Jag såg guppen och ställde mig på bromsen, men de täcker nästan hela vägbanan, jag hade inte en chans. Det gick inte att väja.
Whera Nyvell slog runt och landade på vänster sida av kroppen på marken. Cykeln fick hon över sig.
– Jag tog smällen. Cykeln klarade sig ganska bra.
Två damer i närheten skyndade till hjälp och ringde ambulans, vars personal satte krage på Whera Nyvell och lade henne på en stabiliseringsplatta, innan de förde henne till Nyköpings lasarett. Där var hon kvar fram till midnatt, sedan fick hon åka hem, ordentligt blåslagen.
Efter olyckan är hennes högra axel nästan obrukbar. Långfingret på höger hand är brutet och ännu ett finger har ledskador. På vänster sida är hon blåslagen, med stora blåmärken på vänster ben och även i ansiktet. Hon försöker hålla i gång med promenader, men kan inte cykla eftersom de skadade fingrarna inte går att böja.
– Jag hoppas verkligen att handen blir återställd. Jag kör ju mc också. Jag har pratat med sjukgymnasten, jag ska få ett träningsschema, säger hon.
Whera Nyvell beslutade sig för att polisanmäla Katrineholms kommun för vållande till kroppsskada.
– Jag blir mest förbannad. Det är klåpare som satt upp de här farthindren. Det är en smal väg, en gång- och cykelväg. Det får köra bilar där, men alla i Katrineholm vet att det är en liten väg där många går och cyklar.
Hon kallar farthindren "oförklarliga".
– Hur kan man inte ta hänsyn till vad som kan hända, i en backe där många cyklar?
Sedan olyckan har flera vänner och bekanta uppmanat Whera Nyvell att berätta i tidningen vad som hände, för att om möjligt varna andra.
I dagarna har polisen i Stockholm ställt krav på att få farthinder i Götgatsbacken som leder ner till Hornsgatan på Södermalm, som av polisen kallas "Sveriges farligaste korsning". Men Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) ställer sig avvisande:
– Fartgupp och cyklister är generellt inte någon smart kombo. Det kan ställa till det rejält om man inte upptäcker det i tid, så i en nedförsbacke känns det inte aktuellt, säger Daniel Helldén till Stockholm Direkt.
Guppen kom till i somras, till synes efter ett par insändare i Katrineholms-Kuriren. Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, håller inte med om beskrivningen att farthindren ligger nära Gatstubergsbackens slut, utan säger att avståndet är 75 eller 100 meter från backen.
– De är bra placerade, absolut. Det här är ett av katrineholmarnas absolut finaste strövområden där man går väldigt mycket. Bilarna har kört alldeles för fort på den där smala vägen, säger han.
Han tycker inte att exemplet från Stockholm har någon relevans, utan säger att det för cyklister bara är att åka på sidan, eller stanna och leda cykeln förbi farthindren.
– Man måste ju anpassa hastigheten efter väglaget och hur vägen ser ut. Nu har ju hindren legat där sedan i juli och en person har gjort sig illa, men framförallt har ingen bilist kört ihjäl någon som gått där med barnvagn. Visst kan man lägga dem ännu längre fram om det är så, men man kan ju inte bara trycka på som cyklist, säger Göran Dahlström.
Stefan Jansson är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Han har på fredagen varit ute och tittat på de aktuella farthindren nedanför backen.
– Jag ser att fartguppet ligger en bit från själva backen. Jag ser inte att det skulle vara för nära av den anledningen. Man har tittat på platsen och gjort bedömningen att det är ett bra ställe och det tycker jag att det är nu när jag varit ute och tittat. Man har möjlighet att ta cykeln åt höger eller åt vänster, beroende på åt vilket håll man cyklar, säger han.