Pizzeriatjuv dömd för sju olika inbrott

En av de två män som gjorde inbrott på pizzeriorna Bella och Hörnan i Eskilstuna en natt i februari har dömts. Med hjälp av bland annat DNA har han knutits till en rad andra inbrott, bland annat två i Katrineholm.

Övrigt2017-04-08 10:15

Inbrotten i Eskilstuna ägde rum natten mellan den 27 och 28 februari. Två män tog sig in både på Bella på Gillbergavägen och Hörnan på Östra Storgatan genom att krossa fönster. De båda greps av polisen i anslutning till Hörnan vid tretiden på natten.

Den man som nu har dömts för de båda inbrotten är en 24-åring som enligt tingsrätten lever under "oordnade förhållanden", men som är skriven hos en person i Katrineholm.

Pizzeriorna i Eskilstuna är emellertid inte de enda företag som utsatts för 24-åringen. Med hjälp av DNA i form av blodspår har han knutits till ett inbrott på frisersalongen Maria i Katrineholm tidigare i februari, ett inbrott på restaurangen Pappa Ninmari i Katrineholm i oktober samt inbrott i ett minilivs i Valdemarsvik förra våren. Vittnesuppgifter och fingeravtryck binder honom även till två pizzeriainbrott i Enköping i slutet av 2016.

I samtliga fall hävdar de drabbade att saker stulits, men vid fyra av inbrotten har tingsrätten i Eskilstuna inte ansett att det gått att styrka vad, eller hur mycket. Rent juridiskt fälls 24-åringen därför för tre stölder och fyra stöldförsök, samt två fall av ringa narkotikabrott.

Det tingsrätten har kunnat fastslå är att bytet vid inbrottet på Bella i Eskilstuna blev kontanter till ett okänt värde, att bytet från Hörnan blev en läsk och att bytet från ett av inbrotten i Enköping blev kontanter till ett okänt värde. Resterande stölder betraktas alltså som ofullbordade.

Den påföljd tingsrätten har valt är skyddstillsyn. Man anser att brottsligheten motsvarar sex månaders fängelse, men anser att skyddstillsyn förenad med drogkontroller och behandling är lämpligare än fängelse i 24-åringens fall. Dessutom har han redan suttit häktad en dryg månad, efter gripandet vid Hörnan i februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om