Workshopen, som riktade sig mot vårdpersonal, syftade till att ge personalen en bättre förståelse om kommunikationen med patienter som lider av afasi, som är en funktionsnedsättning som leder till att förmågan att använda språket försämras efter en skada på hjärnan.
I början av workshopen fick deltagarna titta på ett klipp där en läkare som saknade praktisk övning försökte kommunicera med en patient. Därefter visades ytterligare ett klipp där samma läkare var övad. Skillnaderna var påtagliga.
– Alla kan inte skilja på tal- och språkstörningar. Vårdpersonal behöver öva inom området och det här är tyvärr en patienttyp som vi inte har så mycket resurser för att hjälpa, säger Lotta Wistrand, logoped på Kullbergska Sjukhuset.
Praktiska övningar och rollspel var av höjdpunkterna och deltagarna fick turas om att vara både patient och läkare.
– Den här workshopen inriktade sig på den praktiska betydelsen. Det vore bra om annan vårdpersonal också fick öva. Det finns inga logopeder i kommunerna och patienter av den typen får lite stöd, säger Lotta Wistrand.
Marie Edqvist, som är arbetsterapeut och var en av deltagarna, tyckte att workshopen var lärorik.
– Jag har träffat patienter med afasi i mitt arbete men kan fortfarande tycka att det är svårt att få fram vad de menar. Det är bra med träning, det behövs, säger hon.
Initiativtagare till workshopen var landstinget Sörmland.