Patient spändes fast vid medicineringen

En läkare på Karsuddens sjukhus bältade en patient för att ge honom läkemedel. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Inspektionen för vård och omsorg menar att lagen inte tillåter att en patient spänns fast för att ges depåläkemedel, det vill säga långtidsverkande läkemedel, i förebyggande syfte.

Inspektionen för vård och omsorg menar att lagen inte tillåter att en patient spänns fast för att ges depåläkemedel, det vill säga långtidsverkande läkemedel, i förebyggande syfte.

Foto:

Övrigt2017-04-12 08:55

‒Vi får diskutera med IVO hur de har resonerat, för jag kan i dag inte förstå kritiken, säger Jörgen Bragner, verksamhetschef på Karsuddens sjukhus.

Av journalerna framgår, enligt IVO, att patienten vägrat att ta emot ordinerad injektion med läkemedel vid två tillfällen, dels i slutet av november i fjol, dels i början av december.

Men läkaren gjorde bedömningen att patienten verkligen behövde sin långtidsverkande medicin. Därför beslutade hen att patienten skulle spännas fast. Vid det ena tillfället finns noterat i journalen att fastspänningen skedde under lugna former och avbröts ett par minuter efter injektionen.

I det andra fallet spändes patienten fast för att säkerställa att han fick läkemedlet. Även i det fallet släpptes han loss efter ett par minuter.

Inspektionen för vård och omsorg menar att fastspänning är en tvångsåtgärd som bara får användas om det föreligger en omedelbar fara för att patienten ska skada sig själv eller andra och situationen inte kan bemästras på annat sätt. Det är enligt IVO inte tillåtet att spänna fast en patient för att ge depåläkemedel i förebyggande syfte.

‒Vi håller inte med IVO i kritiken. Vi använder bara tvångsåtgärder när det är absolut nödvändigt. Där det finns fara för patienten eller för andra, säger Jörgen Bragner, verksamhetschef på Karsuddens sjukhus.

Han tar allvarligt på kritiken. Därför ska han nu sätta sig ner tillsammans med läkaren och kvalitetsansvarig för att försöka förstå hur IVO tänkt i beslutet.

‒Vi kommer att behöva fundera och diskutera, vi måste se varför vi får kritik. För vi tycker att vi har följt lagens alla regler.

Enligt Jörgen Bragner är det inte helt ovanligt att en patient säger att "jag kommer att slåss om ni ger mig den här medicinen".

‒Då är det här det lindrigaste för patienten. Vi håller också med om att tvångsåtgärder är någonting som vi ska använda i yttersta nödfall.

Patienten har vid upprepade tillfällen framfört klagomål på behandlingen, bemötande av personalen, brister i handhygienen på avdelningen och i samband med hanteringen av mat. Där har IVO inte funnit några brister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!