Vid Bie skola finns en parkeringsplats med utrymme för tiotalet bilar. Men trots att det är mitt på dagen en vardag, är platsen näst intill tom. I stället är gatan utanför full av parkerade bilar.
Förklaringen finns på skylten vid infarten. Förbud mot motorfordonstrafik, utom för varutransporter.
Inne i skolans personalrum sjuder ilskan över parkeringen som inte får användas.
‒Det började när vi vill ha en större parkering, för att den inte räckte till. Vi bad KFAB komma hit och titta, för vi hade ett förslag på hur parkeringen kunde utökas, säger en av lärarna.
Resultatet av inspektionen blev inte att parkeringen blev större – utan att den helt stängdes av.
Sedan i somras hänvisas i stället personalen att parkera längs gatan utanför skolan och på andra platser i samhället. Det är inte populärt.
‒Det är ett hån mot personalen att behöva parkera långt bort och gå längs hala gator. Och när man kommer fram till skolan gapar parkeringsplatsen tom. Jag retar mig varje gång. På en arbetsplats ska man kunna erbjudas en parkeringsplats, säger en av lärarna.
Flera lärare, varav ingen vill ha sitt namn i tidningen, säger att trafiksituationen på morgnarna ofta är kaotisk vid skolan. Många föräldrar kommer samtidigt i bil och ska släppa av sina barn. Personalen vill hitta en parkeringsplats så nära skolan som möjligt. Och mitt i allt kommer skolbussen, som också ska släppa av barn.
I vinter har situationen förvärrats ytterligare, när snö har plogats upp i stora vallar längs gatan, vilket enligt lärarna gjort att de i princip tvingats parkera sina bilar ute i gatan.
Men vad används då den tomma parkeringsplatsen till? Enligt lärarna bara till en sak: Vändplats för sopbilen när den tömmer de fyra tunnor som står i ett hörn.
‒Den kommer en gång i veckan, och inte på skoltid, säger en lärare.
‒Det måste finnas andra platser i Bie för sopor än just här!
På KFAB har man en annan bild av situationen.
‒Det kom upp på en skyddsrond på skolan att det var problem med parkeringen. Föräldrar körde in och lämnade sina barn, backade och parkerade kors och tvärs, trots att parkeringen redan var full av personalens bilar som ställts där tidigare på morgonen. Räddningstjänsten kom heller inte in på grund av att föräldrar ställt sig i vägen, säger fastighetschef Tobias Lundqvist.
KFAB fick uppdraget att stänga parkeringen, bredda cykelbanan och ordna ett övergångsställe på sin mark.
‒Jag tycker att det blev väldigt bra och betydligt mer trafiksäkert, säger Tobias Lundqvist om resultatet.
Att man har rätt till en parkeringsplats vid sitt arbete, stämmer inte enligt Lundqvist.
‒Kommunallagen anger ett avstånd på 500 meter, säger han.
Sammanfattningsvis konstaterar han att orsaken till att parkeringen stängts, är föräldrarnas beteende.
‒Det är vi föräldrar som är problemet. Vi måste skärpa oss när vi lämnar och hämtar våra barn.