Elever från Järvenskolan Södra, Järvenskolan Tallås och Kunskapsskolan var under torsdagen på Järvenhallen där de fick lära sig att dansa bugg, foxtrot och vals. Varje skola tränade för sig, tillsammans med dansinspiratören och pedagogen Per-Olov Jacobsson, för att under kvällen träffas på en gemensam dans på Safiren.
För Per-Olov Jacobsson, som tillsammans med sin hustru hållit i "Dansinspiratörerna" sedan 2004, är dansen mycket mer än enbart en fysisk aktivitet.
– De får chansen att träffa och lära känna varandra inför gymnasiet där flera förmodligen kommer att hamna i samma skola eller i samma klass, säger han.
Eleverna är aningen förberedda inför torsdagens danskväll på Safiren, då de fått dansa lite på idrottslektionerna under hösten.
– De har fått dansa en del under idrottslektionerna så att de ska vara redo för Safiren-kvällen, men dansen är också en del av undervisningen i skolan, säger Johan Fransén, idrottslärare på Järven Södra.
På Safiren byter eleverna danspartner då och då och får även chansen att bjuda upp elever från andra skolor. Något som de tycker är både roligt och pinsamt.
– Det är lite pinsamt eftersom man dansar kille och tjej och kanske inte ens känner sin danspartner, säger Hayat Ali som går i Järvenskolan Södra.
Men dansen är inget nytt för Katrineholms niondeklassare. Samarbetet med dansinspiratörerna har pågått i flera år och Per-Olov Jacobsson har varit med sedan starten.
– Jag har arbetat med dans i skolor sedan i början på 90-talet men i början var det inte jag som höll i det, fast jag var med. Jan Ambolt, som startade det här omkom i en trafikolycka 2004 och då fortsatte jag och min hustru med det, säger han.
Per-Olov Jacobsson och hustrun Åsa reser runt i olika skolor i landet och lär ut "socialdans". Hittills har de arbetat i uppemot 70 kommuner och möter omkring 14 000 elever varje år. För honom är dansen en viktig del av vår umgängeskultur.
– Det här är vår tids folkdans. Det är ett sätt att socialiseras och möta varandra på ett annat sätt, med respekt och tolerans, vilket jag kan tycka att vi tappat kompassinriktningen på i samhället, säger Per-Olov Jacobsson