‒Efter de nya reglerna infördes så har vi även börjat prata om hur vi kan minska plastanvändningnen på fler sätt. Att byta ut de tunna platspåsarna för frukt och grönt till papper är bara ett förslag som vi har diskuterat. Det är ett naturligt nästa steg, säger Joakim Lindell, butikschef på Willys i Katrineholm.
De nya EU-reglerna kring platspåsar, som började gälla i förra månaden, har inte bara lett till att hans butik numera ger kunder information om plastkassars miljöpåverkan utan också till en diskussion om hur man kan minska användningen av plast i hela produktionsledet.
‒Plasten är definitvt på kartan, säger Joakim Lindell. Den är svår att undvika, så det finns mycket att jobba med. Men vill man ligga i framkant i sitt miljöarbete så behöver man se över plaståtgången.
I en matbutik i Jönköping har papperspåsar redan börjat användas i frukt- och grönsaksdisken. Och enligt P4 Jönköping är responsen från kunderna positiv, framför allt bland de äldre kunderna som tycker det påminner om barndomen.
Men det är miljövinsten som är det främsta skälet till att byta plast mot papper. Enligt en ny förordning som började gälla från och med årsskiftet så vill regeringen minska användningen av plastpåsar genom att sätta upp mål för antalet påsar per person och år. Förordningen omfattar däremot inte de tunnaste plastpåsarna som används för frukt och grönt i lösvikt. I andra länder har man gått ännu hårdare fram i kriget mot plasten. I Frankrike blir exempelvis alltifrån plastglas till plastpåsar, allt som säljs utan innehåll, bannlyst från och med 2020.
Anette Norén, butikschef på Coop i Katrineholm, har inga planer just nu på att ta bort påsarna bland grönsakerna men ser heller inget hinder för att ytterligare minska mängden plast i butiken.
‒Vi har redan påsar i papper för exempelvis bröd och svamp så jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle kunna använda papper även i grönsaksdisken, säger hon.