På söndagen före midsommar uppmärksammas varje år de vilda blommornas dag. Det sker över hela Norden sedan 20 år tillbaka. I Katrineholm brukar Naturskyddsföreningen ge sig ut i artrika marker och skåda vilda blommor den här dagen. Och i år gick färden till Rosenlundsängen utanför Djupvik.
‒Det här är en av Sörmlands arttätaste hagmarker, berättar Jan Elmhag, vice ordförande för Naturskyddsföreningen, som tidigare varit med och inventerat arter på de här markerna.
‒På en yta av fyra kvadratmeter hittade vi 59 arter, berättar han.
En förklaring till artrikedomen är att berggrunden i området är rik på kalk. En annan förklaring är att markerna aldrig blivit gödslade. Då skulle många av arterna försvinna, eftersom de trivs i näringsfattig jord.
Upp emot ett 20-tal personer följde med på Naturskyddsföreningens blomstervandring, utrustade med fältfloror, anteckningsböcker, kamera eller lupp.
Henry och Gullbritt Karlsson, som äger ängen och brukar ha sina kvigor betandes här, deltog vid vandringen.
‒När vi flyttade hit var ängen väldigt igenvuxen med lövsly, men vi fick veta av en dam att det fanns orkidéer här, berättar Henry.
De bestämde sig då för att röja ängen ren från sly och försöka återskapa artrikedomen.
En viktig förutsättning är att djuren betar på ängsmarken, men att den inte betas för hårt, i synnerhet under blomningstiden.
Ett hot mot landets artrika hagmarker är skogs- och jordbruket.
‒Jag är uppvuxen i Djupvik och förr fanns ju många torp och ängar i trakten. Men nu är det igenlagt och planterat med granskog på stora arealer, berättar Henry Karlsson.
Men det går att hjälpa till att återskapa slåtterängar, så som Naturskyddsföreningen gjort vid Lisstorp utanför Forssjö.
‒Man slår den med lie, ganska sent på eftersommaren, när de mesta har blommat över och gått i frukt. Sedan brukar man vårstäda den, och ta bort gamla löv och kvistar, förklarar Bo Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, som var ciceron bland de vilda blommorna på Rosenlundsängen.
Flera olika slags orkidéer växer på hagmarkerna här. Fläckigt nyckelblomster, tvåblad och nattviol, som redan står i blom, och så brudsporren, som blommar först i början av juli.
Men orkidéer är inget att lägga under huvudkudden på midsommarafton. Alla orkidéer är fridlysta och får inte plockas eller grävas upp. De får avnjutas där de står i stället.