‒Det finns ungefär 120 till 130 hus som är 100 år eller äldre i Katrineholm, utspridda i staden, säger Kai Kylegård, medlem i Katrineholms och Stora Malms hembygdsförening och den som höll i vandringen.
Stadsvandringens syfte var att visa hur staden såg ut när den blev stad 1917, för hus fanns det redan, trots att det lilla stationssamhället var omgivet av ren landsbygd på den tiden. Stationsbyggnaden uppfördes redan 1862, Stadshotellet 1915, Posthuset 1906. Just i Järnvägsparken, konstaterade Kai Kylegård, är det sig ganska likt sedan 1917, också med Kullbergska huset uppfört 1903 på ena sidan.
‒Kullbergska huset är välbevarat utvändigt. Det var lite ovanligt när det byggdes. Många av husen runt omkring var trähus. August Kullberg som uppförde det hade rest mycket, han var i USA och i Tyskland. Antagligen är huset inspirerat av hus i de länderna.
Tingshuset på norra sidan av parken uppfördes inte förrän 1939 och på gräsplätten framför huset låg förr äldre trähus. Efter Järnvägsparken vandrade Kai Kylegård och hans åhörarskara till Västra skolan och vattentornet, och sedan via Bondegatan tillbaka till parken.
Ett par som åkt till Katrineholm för att vara med på vandringen var Arne och Lisbeth Westberg från Österåker.
‒Man måste känna till det som varit för att se framåt, tyckte Arne Westberg och Lisbeth Westberg konstaterade att man byggde snyggare hus förr.
‒Det fick vara fint, och det spelade inte så stor roll vad det kostade, sa hon.