Service- och teknikförvaltningen ordnade öppet hus på Rosenholm, kommunens växthus vid Eriksbergsvägen, på söndagen. Det var första gången på många år som allmänheten fick en chans att titta in.
‒Jag tycker att det är trevligt att man får komma och titta, konstaterar Anita Karlsson, trädgårdsintresserad katrineholmare.
Tidningen fick en rundtur i de två växthusen som tillsammans bildar en enorm anläggning. Här odlas alla blommor som hamnar i kommunens 200 rabatter runt om i stan och i kransorterna. Däremellan odlas pelargoner och julstjärnor, som säljs vidare.
Just nu är det fullt av sommarblommor på borden, men om tre veckor ska allt ut.
‒Det är mycket som konkurrerar om plats just nu, säger enhetschefen Michael Antonsen.
Han har personligen planerat de kommunala rabatterna, ett arbete som är klart redan i oktober, och allt är uttänkt in i minsta detalj. Parkarbetarna får skriftliga instruktioner över hur många plantor som ska ut och var de ska sitta.
‒Mellan juni och september ska det säga poff! Det ska vara som en tapet i rabatterna, säger Antonsen.
[fakta nr="1"]
Ett växthus kan tyckas vara en ganska primitiv verksamhet, men under huven döljer sig teknik i toppklass. Sedan ett par månader är bevattningssystemet helt cirkulärt. Allt spillvatten fångas upp i en tank, och en dator håller koll på näringsvärden innan samma vatten går u i jorden igen.
‒Vi försöker vara så miljövänliga som möjligt, säger Antonsen.
Senare i år ska nya växtbord installeras, så kallade ebb och flod-bord. Då kan man styra bevattningen helt genom en dator. Sedan många år har växthuset även ett datoriserat klimatsystem, som automatiskt styr temperatur och luftfuktighet.
Miljötänket återkommer även i kampen mot skadedjur, men här handlar det snarare om biologi än teknik.
‒Vi försöker att ha så lite kemiska bekämpningsmedel som möjligt, berättar Kerstin Engström, växthusansvarig, och visar upp en burk med steklar som parasiterar och lägger ägg i bladlöss.