Anstalten på Arnö har plats för 75 fångar, men för tillfället är det 78 inskrivna.
– Det är ett sånt tryck. Vi har mer än fullt, både på häktet och på anstalten, säger Thomas Stridh, kriminalvårdschef på häktet i Nyköping och på Arnö-anstalten.
Personalen måste hitta tillfälliga lösningar för överbeläggningarna. Bland annat används besöksrum som får utrustas enligt de krav som ställs, exempelvis måste det finnas kommunikationsmöjligheter med centralvakten.
– Vi får komplettera de rummen och lösa det tillfälligt. När det går ner igen, som vi hoppas att det gör, tar vi bort grejerna och går tillbaka i normalläge.
Arnö-anstalten är en klass 2-anstalt, där fångarna har kortare straff. Och just i den säkerhetsklassen är det ett mycket stort tryck, säger Thomas Stridh. Korta straff gör att omsättningen blir stor, något som tillsammans med överbeläggningen sliter på personalen.
– Självklart påverkas de. En sak är att ha fullt, men med den omsättning vi har också skapas merarbete och det gör att det sliter mer.
Nya fångar kan komma med kort varsel. När en dömd brottsling dyker upp på egen hand, med så kallad egen inställning, måste anstalten ge dem ett rum. Även om de har fått ett speciellt datum när de ska infinna sig händer det att några kommer tidigare och andra kommer senare.
– Ibland kommer de från häktet eller andra anstalter, då är det lätt att planera. Men vi kan ha fullt och så kommer två på kvällen med egen inställning, då får vi ta de här provisoriska rummen, berättar Thomas Stridh.
Liksom många andra arbetsplatser märker anstalten på Arnö av högkonjunkturen och det är svårare att hitta arbetskraft. Anstalten har också dragits med höga sjukskrivningstal.
Problemen med överfulla fängelser och häkten finns i hela landet. Under flera år minskade antalet intagna till följd av färre återfall och minskad ungdomsbrottslighet. Men sedan förra året märks en förändring. Även om inte fler personer fängslas ökar antalet fångar då straffen har blivit längre för grova brott, visar statistik från Kriminalvården.
För att möta ökningen planerar Kriminalvården att bygga ut befintliga fängelser och häkten på 13 platser runt om i landet. Nyköping finns inte med bland de utpekade platserna, men Kriminalvården bedömer att det kommer att behöva byggas ut på fler ställen. Var är dock inte klart än.