– Utgångspunkten är inte om vi ska skifta till annan organisation. Det ska vi göra. Frågan än så länge är hur.
Det säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), vars parti kommit överens med partnern Moderaterna om en nyordning för kommunens överförmyndarskap.
– Vi vet att det finns önskemål om detta även från andra partier. För oss är det ingen stor sak, men vi måste se över ekonomin, vilka fördelar en nämnd kan ha och vad regelverket för denna verksamhet säger.
Uppdraget att ta fram ett konkret beslutsförslag ligger med i budgetplanen för 2019–2021. Det är först 2021 som det blir aktuellt att byta modell, påpekar Dahlström.
Tills vidare bibehålls systemet med en vald politiker som ansvarig för verksamheten. För närvarande är det Christin Hagberg (S) som har uppdraget, efter att Joakim Truedsson entledigades i efterspelet till sina kritiserade uttalanden om sterilisering av personer med funktionsnedsättning.
– Nackdelen med det system vi har i dag, är att det är en person som både är politiker och utför tjänstemannaarbete och samtidigt fungerar som arbetsgivare för andra personer. Det blir väldigt mycket som hänger på en enda person.
Dahlström vill inte föregripa hur en överförmyndarnämnd och dess uppdrag ska se ut, bland annat eftersom verksamheten omfattas av annan lagstiftning än kommunallagen.
– Det finns dessutom ett parlamentariskt, centralt uppdrag att titta på hur överförmyndarskapet ute i kommunerna kan likställas över hela Sverige.
I väntan på var den utredningen landar ser Dahlström framför sig en nämnd med kanske tre ledamöter som ansvarar för en tjänstemannaorganisation.
– Det är huvudspåret så här långt. Men vi har gett uppdraget att ta fram ett förslag så lång tid att det kan ändra sig under tid. Vi har begärt att få delrapporter under processens gång.
I nuläget utesluts inte att det kan bli fråga om en samverkanslösning, till exempel av det slaget som Vingåker har bestämt sig för med en gemensam nämnd med Flen och Gnesta kommuner.