Outtröttliga Zimba är bästa kollegan

‒Han är den bästa kollega jag någonsin haft, säger Katrineholmspolisen Johanna Wärn om sin schäfer Zimba.De hänger ihop i vått och torrt, på jobbet och på fritiden.

Johanna Wärns kollega i jobbet är 4-åriga schäfern Zimba.

Johanna Wärns kollega i jobbet är 4-åriga schäfern Zimba.

Foto:

Övrigt2018-02-15 10:00

Svansen går fram och tillbaka, fram och tillbaka. Zimba är uppspelt när han kommer in i ridhuset. Han har varit här förut och väntar med spänning på att dagens skyddsövning ska börja. Nyköpingspolisen Jens Gustafsson, hundförare och instruktör för de sörmländska ekipagen, agerar figurant och har en tjock skyddsärm på sig. Han uppträder stökigt och Johanna Wärn släpper Zimba.

Några snabba galoppsprång, ett hopp och Zimba har ett stadigt grepp om skyddsärmen. Jens Gustafsson tvingas stå stilla, för ju mer han härjar desto hårdare biter Zimba. Svansen går fortfarande fram och tillbaka.

‒Vi utnyttjar Zimbas kamplust och vilja att leka, berättar Johanna Wärn.

Som belöning får den 4-åriga schäferhanen skyddsärmen och travar stolt iväg med sitt byte.

‒All träning handlar om positiv inlärning och att få hunden att känna glädje i det den gör, säger Johanna Wärn.

Men just när det gäller skydd, att hundarna ska skydda sin förare eller någon annan person, arbetar man också med att ta fram hundens aggressioner. Allt sker under kontrollerade former och Johanna Wärn ska kunna bryta Zimba i uppdraget när som helst och kalla honom tillbaka.

Personskyddet är bara en av Zimbas arbetsuppgifter. Förutom att vara lydig ska en polishund också kunna arbeta vid brottsplatsundersökningar och söka efter bevis, spåra och söka efter gärningsmän.

Den viktigaste uppgiften för polisens hundar är dock att rädda liv genom räddningssök.

‒Att skicka ut hunden på sök och få träff på en människa i nöd, då är man både nöjd och stolt. Det är där hundarna är till störst nytta och det sparar väldigt mycket polisiära resurser.

Zimba har arbetat som polishund i snart två år men han och Johanna Wärn är ett team sedan fyra år. Hennes gamla tjänstehund anlitades i aveln och Johanna Wärn chansade på en valp.

‒En valp var så fin, men han var så lugn. Zimba såg ut att vara den jobbigaste valpen, jag valde honom. Våra hundar drivs av nyfikenhet och de ger aldrig, aldrig upp.

Zimba är Johanna Wärns hund. Som hundförare kan man också bli tilldelad en hund av polismyndigheten som då fortsätter att vara ägare av hunden.

Vägen till godkänd patrullhund är lång och kraven är många på allt från fysik till mentalitet, uthållighet och arbetsmoral. Vid ett års ålder gör man en förtest av hundens egenskaper för att se om den är något att jobba vidare på. I Zimbas fall blev det positivt, och när hundarna är 18 månader görs ett lämplighetstest, och ett

Vissa saker går att träna bort.

‒Zimba kan vara lite vek i vissa miljöer, när det är trångt, eller rangliga trappor. Det har jag med i min träning.

Efter avklarat dressyrtest blev Zimba godkänd, men varje år är det upp till bevis för Johanna Wärn och Zimba.

‒Zimba är godkänd som min tjänstehund, han får inte jobba med någon annan. Och varje år är det uppkörning i dressyren.

Med på dagens övningar är också hundförarna Andreas Hagung från Katrineholm och Kent Jansson från Eskilstuna.

Hundarna känner igen figuranterna och har koll på att det är träning.

‒Men de blir klokare allt eftersom och lär sig att läsa situationerna, berättar Kent Jansson.

‒Även om vi behöver plocka fram hundens aggressioner ibland är det viktigaste att vi har kontroll på hundarna, säger Andreas Hagung.

Samtidigt som hundförarna investerar massor av tid och kärlek i sina hundar, kan de tvingas till tuffa beslut.

‒Ibland måste man skicka in hunden i en situation där man vet att den kan skadas. Alternativet är kanske att en kollega skadas, säger Jens Gustafsson.

Till vardags är Zimba och Johanna Wärn stationerade i Katrineholm men kan skickas på uppdrag inom hela Region Öst där Östergötland, Sörmland och Jönköping ingår.

Att spåra och gripa en gärningsman är en uppgift som gillas av ekipaget. Johanna Wärn berättar om när det varit flera inbrott vid Katrineholms skolor där datorer stals. Polisen larmades till Skogsborgsskolan. Zimba fick upp ett spår och under jakten hittade Johanna Wärn surfplattor.

‒Zimba ledde mig till en villatomt. Där hade en person gömt sig på altanen. Han hade en ryggsäck med mer stöldgods på sig. Det är ett vardagsjobb för oss, men ett viktigt vardagsjobb när vi kan sätta stopp för inbrotten. Det är brott som förstör för så många.

Snart kommer Zimba att vara ännu mer komplett som patrullhund. Under februari ska han och Johanna Wärn gå en utbildning i narkotikasök.

Se när Kurirens reporter testar hur det är att fly från en polishund:

Hundförare och tjänstehund

Efter avklarat lämplighetstest och godkänt dressyrtest väntar åtta veckors grundutbildning för polishunden.

Polishundar kan vidareutbildas och lära sig att söka efter narkotika, vapen, brandhärd, lik, sperma, bomb, och lavin.

När hundarna är 6-7 år är de som bäst, har massor av rutin och kunskap

Hundarna arbetar tills de är 9-10 år.

Alla polisens hundar är familjehundar på fritiden och bor hos sina förare.

Av Sörmlands 461 poliser är 15 hundförare.

Två dagar varannan vecka samlas de sörmländska hundförarna för träning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!