Osäkerheter gör planering svår

De 36 miljoner kronor som en höjd bemanning inom demensvården kan kosta, finns inte med i politikernas planeringsdirektiv för den kommunala budgeten för nästa år.

Övrigt2013-04-25 07:54

Vid årsskiftet träder nya föreskrifter i kraft som ställer krav på ökad bemanning på demensboenden. Enligt vård- och omsorgsförvaltningen kan äldreomsorgens kostnader komma att öka med 36 miljoner kronor per år som en följd av detta. Men att personalkostnaderna kan komma att öka i så hög grad syns inte i de ekonomiska ramar som Katrineholms politiker sätter för vård- och omsorgsverksamheten under 2014, varken i majoritetens eller i oppositionens budgetdirektiv som behandlades politiskt på kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen.

- Det är en mycket osäker fråga som vi inte vet hur vi ska hantera. Alla Sveriges kommuner tycker att det här är tokigt. Vår organisation, SKL, har gått emot staten och regeringen för att kommunerna ska få ta del av statliga pengar för att klara det här, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Jämfört med årets driftbudget har majoritetspartierna S och M ökat vård- och omsorgsnämndens ram med nära 4,9 miljoner kronor. Drygt 3,5 av de miljonerna får nämnden som en följd av att allt fler blir äldre och därmed i större behov av vård och omsorg. 600- 000 kronor har avsatts för att kunna anställa ytterligare en biståndshandläggare, för att förvaltningen ska kunna hantera de ökade krav på individuella bedömningar som den räknar med. Hur effekterna av demensriktlinjerna ska hanteras är en fråga som majoritetspartierna tänker ta ställning till senare i den fortsatta budgetprocessen.

- Över huvudtaget är det ett osäkert ekonomiskt läge. Under alla mina år som politiker har jag aldrig varit med om något liknande, säger Göran Dahlström och tillägger att det gör att inte heller socialnämndens budgetram kan spikas just nu.

Vad S och M har tagit hänsyn till i sitt budgetdirektiv i nuläget är de demografiska förändringar som ger inte bara vård- och omsorgsnämnden utan även bildningsnämnden mer pengar, förändringar inom kollektivtrafiken som ger kommunstyrelsen mindre pengar samt övertagandet av genomfartsleden som ger service- och tekniknämnden mer pengar.

Det är majoritetens förslag som tjänstemännen arbetar vidare med, men oppositionen presenterade egna förslag till budgetdirektiv på onsdagens sammanträde.

FP, C och KD vill bland annat ta pengar från kommunstyrelsen, service- och tekniknämnden och kultur- och turismnämnden, för att kunna lägga 20 miljoner kronor mer än majoriteten på bildningsnämndens verksamheter och därigenom kunna skapa mindre barngrupper.

MP vill höja kommunalskatten med 70 öre, vilket skulle ge Katrineholms kommun ökade intäkter på 38,5 miljoner kronor. De gröna vill bland annat satsa 15 miljoner kronor mer än majoriteten på både bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden. Pengarna till vård- och omsorgsnämnden ska dock inte användas till den personalförstärkning som demensriktlinjerna kräver, utan för att minska pressen på personalen.

Varken allianspartierna eller Miljöpartiet vill fortsätta investera i Katrineholms logistikcentrum under 2014, något som S och M avser lägga ytterligare 29 miljoner kronor på under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om