Oro för Baggetorpsbyggares bakgrund

Vingåkers kommun har slutit avtal med ett företag, för att bygga villor i Baggetorp. Men en företrädare för företaget är dömd bland annat för grovt bedrägeri.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Foto:

Övrigt2017-03-06 16:49

Kommunen har slutit nyttjanderättsavtal med ett företag utanför Södermanland, om att bygga 70 villor i Baggetorp. Det handlar om området Storgölet i Baggetorp, som uppskattas vara värt omkring 150 miljoner kronor, förutsatt att villorna säljs.

Ett nyttjanderättsavtal innebär att företaget har "bokat" möjligheten att utveckla området och dessutom få köpa marken, om och när man bestämt sig för att börja bygga. Ägare till företaget är en kvinna, men i flera sammanhang förekommer en annan företrädare.

Det handlar om en man, som på jobbnätverkssajten Linkedin står som delägare i företaget och i olika estniska företagsregister står angiven som företagets kontaktperson. Mannen var med och diskuterade Storgölet-planerna med kommunen på ett möte den 27 oktober i fjol. I anteckningar från mötet står mannen angiven som driftschef för företaget. Enligt flera källor är han företagets egentliga huvudman och har nära kopplingar till företagets ägare, men han håller en låg profil utåt på grund av sitt kriminella förflutna.

Mannen har dömts för grovt bedrägeri, bokföringsbrott, grovt häleri och grovt skattebrott. I september 2016 dömdes han till fängelse för olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Då hade han på motorvägen kört en tung lastbil med spillvirke från en byggarbetsplats, med 1,42 promille alkohol i blodet, utan att ha körkort. I december stoppades han av polisen igen, när han än en gång körde utan körkort. Den händelsen står han åtalad för nu i mars 2017.

‒Kan en sådan person verkligen utveckla ett område som är bra för familjer, eller kommer han att blåsa ett antal familjer på deras framtid, undrar en av tidningens källor.

Kvinnan som äger företaget menar att mannen endast jobbar med tekniska byggfrågor och att han inte har något med företagets ekonomi att göra.

‒Han är bara anställd, skulle han eller någon annan i företaget göra något olagligt så får de sparken direkt. Det är inte han som har skrivit på avtalet med Vingåker, det är jag, säger hon.

När tidningen når mannen på telefon medger han att han har gjort misstag tidigare.

‒Jag har gjort det jag har gjort och har gått vidare. Jag tycker inte att företaget ska straffas för mitt förflutna.

Enligt företaget står mannen som kontaktperson i olika sammanhang eftersom kvinnan som äger företaget jobbar mycket nattetid och inte alltid är kontaktbar på dagarna. Uppgiften på mannens Linkedin-profil stämmer inte, säger både mannen och kvinnan.

En annan källa, företrädare för ett byggföretag i Sörmland, konstaterar att Baggetorpsprojektet är "jättestort" och säger att företaget, som enligt Ratsit har en anställd, har kontor i en bostadsvilla och en omsättning på tre miljoner kronor, måste växa en hel del för att klara projektet.

‒Man kan tycka att kommunen kunde dela upp en sådan satsning. Låt dem bygga fem hus till att börja med och visa att de klarar det, säger företrädaren för det sörmländska byggföretaget.

Enligt företaget själv växte omsättningen till omkring 13 miljoner kronor förra året, och de har i dag sex anställda.

När tidningen ringer Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, känner hon inte till mannens kriminella historik.

‒Det var nytt för mig. Enligt den information som jag har fått från samhällsbyggnad är företaget uppkollat, säger Bengtsson och ber att få återkomma.

Hon säger också att ett 20-tal tomter ingår i del ett av projektet, och att kommunen har möjlighet att häva avtalet om företaget inte klarar av att fullfölja sina planer.

‒Vi har avvaktat lite och ser vad som händer med första delen där de har ett år på sig att komma i gång och bygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!