Innan 1860-talet var det svårt för de boende i västra Sörmland att erhålla någon som helst professionell läkarvård. Ibland fanns det en provinsialläkare, men denne hade i så fall så stort distrikt att betjäna, att vanligt folk fick förlita sig självlärda personer som troddes kunna bota sjukdomar med allsköns kurer. En del fungerade säkert, medan andra var ren skrock och möjligen kunde resultera i att ”patienten” upplevde någon slags placeboeffekt. Tron sägs ju kunna försätta berg.
Någon gång under 1860-talet fann landstinget det angeläget att bygga ett lasarett i trakten. Vad placeringen beträffar stod striden mellan Katrineholm och Flen. Denna gång drog Flen det längsta strået och 1878 stod Flens lasarett färdigt att tas i bruk. Efter nästan 90 år lades det ned och omvandlades till vårdcentral och sjukhem.
Katrineholmarna gav sig dock inte, man ville ha ett eget sjukhus. Speciellt var det en man som ivrade för saken, nämligen grosshandlaren August Kullberg, en av Katrineholms stora män då det begav sig. Före sin bortgång ska han för sin familj ha uttryckt tankar om att donera medel, för byggande av ett lasarett på orten. Hans efterlevande – hustrun Josefin, dottern Amy och svärsonen Olof Kullberg Mayer, följde han önskan. I ett gåvobrev daterat den 1 maj 1914 tillkännages att man donerar mark och kapital till uppförande av ett lasarett på gården Sandbäcken ägor. Ett krav från familjen var att sjukhusets namn för alltid skulle vara ”Kullbergska sjukhuset”.
På dagen två år och en månad senare den 1 juni 1916 stod det nya sjukhuset klart för invigning. Redan några dagar innan, den 27 maj hade man dock tagit emot sin första patient, en dräng vid Backa gård som blivit ormbiten i pekfingret. Patienten behandlades och blev utskriven efter tre dagar. Sjukhuset drevs först i regi av municipalsamhället och från 1917 av Katrineholms stad. Redan från början lämnade landstinget bidrag till verksamheten och 1922 övertog man driften helt.
Patienttrycket på Kullbergska sjukhuset har hela tiden ökat och om- och tillbyggnaderna har varit många och i dag är Kullbergska ett modernt akutsjukhus.