Symfoniorkesterns publik är trogen, köper abonnemang och går på alla konserter. Men att driva en symfoniorkester är kostsamt, även om mycket sker tack vare ideella krafter. I en skrivelse till kommunstyrelsen i Katrineholm framhåller styrelseordförande Roland Wahlgren och ekonomiansvarige Andreas Dahm att allt från lokalhyra till nothyra, solister, inhyrda musiker och dirigent kostar pengar.
Kommunen har i flera år bidragit med 80000 kronor till symfoniorkesterns verksamhet. I år har orkestern fått 100000 kronor efter att ha larmat om läget. För det är orkesterns styrelse ytterligt tacksam, men framtiden är ett orosmoln.
Därför ber Katrineholms symfoniorkester nu om ett årligt kommunalt bidrag på 160000 kronor. Det, framhålls i skrivelsen till kommunstyrelsen, skulle bidra till att planeringen av verksamheten kan bli mer långsiktig än den är i dag.
– Vi har varit totalt beroende av våra sponsorer, utan dem skulle vi inte kunna driva någon verksamhet alls, säger Roland Wahlgren.
Men en av de mest trogna sponsorerna, Sörmlands Sparbank, har sänkt sin sponsorsumma och för symfoniorkestern är marginalerna små.
Det finns bara två kommuner i Sverige som är mindre än Katrineholm och som har en egen symfoniorkester. Om kommunen säger nej till ökat bidrag finns risken att Katrineholms symfoniorkester inte klarar att hålla näsan över vattenytan.
– Vi skulle få svårt att driva verksamheten, säger Roland Wahlgren som hoppas på stöd men kanske inte på att hela den önskade summan blir verklig.
– Om vi får 150000 är vi mer än glada.
Symfoniorkesterns skrivelse blir ett ärende för kommunstyrelsen under hösten. Att döma av ordförande Göran Dahlströms (S) positiva inställning kan orkestern hysa gott hopp om framtiden.
– Att en så förhållandevis liten kommun som Katrineholm har en symfoniorkester är fantastiskt. Jag är jättestolt över att vi har den. Vi ska titta på detta och se om vi ska ta något beslut innan budget eller i budget för nästa år, säger Dahlström.