Ordning, regler och disciplin ska stoppa dödsolyckorna

Fler officerare måste utbildas för att möta den kommande värnpliktsvågen. Tills vidare måste armén omfördela de krafter som finns.

Övrigt2017-10-03 04:00

Det berättar Håkan Hedlund, chef för arméns produktionsavdelning. Ett av hans avdelnings viktigaste uppdrag är att styra rekrytering och utbildning av personal. I det övergripande ansvaret ingår även att fördela uppdrag, pengar och resurser till arméns regementen, skolor och förband.

‒Om vi ska kunna matcha politikernas önskan om att utbilda fler måste vi bygga upp och se till att vi har en tillräcklig instruktörskader, sett till både antal och kvalité. Fler officerare ska utbildas men det tar tid, säger Håkan Hedlund.

Hösten 2018 rycker de första värnpliktiga in. Lars Holmgren som förlorade sonen Robert i stridskjutningsolycka 1996, och Officersförbundets ordförande, har gett uttryck för sinafarhågor om att det kommer att saknas erfarna utbildare och instruktörer.

Håkan Hedlund ger dem delvis rätt.

‒Det är det man just nu tittar på ute på regementena. Att ta emot en ökande mängd värnpliktiga och se till att de får en bra och säker utbildning är den mest prioriterade uppgiften vi har de kommande åren.

Hur ska det gå till?

‒Vi har en hel del officerare i våra stående krigsförband som måste avdelas mot utbildning i större utsträckning, yrkessoldaterna som finns inom ramen för de stående förbanden. Och kanske måste vi ge mer utbildningsansvar till de som har tidsbegränsade anställningar.

Att Lars Holmgren fortfarande driver frågan om ökad säkerhet inom Försvarsmakten är bra, anser Håkan Hedlund.

‒Jag har fullständig förståelse för det. Jag är själv pappa men kan inte ens föreställa mig hur det är att förlora ett barn. Det är bra att man engagerar sig och jag kan bara beklaga dem som har förlorat nära och kära i vår utbildning, säger han.

Att beklaga är en sak, att lära av historien och vidta nödvändiga förändringar en annan.

‒I vårt ansvar ingår att försöka dra lärdomar av det som hänt och framför allt att driva verksamheten så säkert att ingen ska behöva dö i en riskfylld utbildningssituation. Det ställer krav på väldigt god ordning och tydliga regler, men framför allt goda utbildare och disciplin från varje enskild soldat som hanterar vapen.

Håkan Hedlund säger sig inte veta om alla åtgärder som ålades Försvarsmakten efter Robert Holmgrens olycka 1996 har vidtagits. Att det inte var gjort 2008 är dock konstaterat.

‒Jag är inte inläst på de utredningarna men jag känner mig trygg. Vi är en lärande organisation som utvecklas hela tiden. Vi har övertagit reglementsskrivningarna för säkerheten, det är ramverk om elva böcker som ska styra upp verksamheten.

Jag hoppas verkligen att vi slipper fler dödsolyckor för det är det hemskaste som kan inträffa.

Överste Håkan Hedlund

Kan du förklara hur det kommer sig att flera unga soldater har skjutits tills döds under övervakade övningar, där alla är på samma sida och där alla borde inse hur farligt ett misstag kan vara?

‒Stridskjutning är en väldigt riskfylld verksamhet som är omgärdad av bestämmelser och regler. Varje utbildningssituation är specifik. Man måste veta hur duktiga de som ska utbildas är och på vilken nivå instruktörerna befinner sig. Riskanalyser ska minimera riskerna men det finns även en mänsklig faktor som är svår att mekaniskt styra. Det är extremt viktigt att matcha komplexa skjutningar med rutinerade och erfarna instruktörer.

Kan föräldrarna till de värnpliktiga som rycker in de kommande åren lita på att deras barn kommer hem igen?

‒Jag hoppas verkligen att vi slipper fler dödsolyckor för det är det hemskaste som kan inträffa. Vår övertygelse är att vi driver en verksamhet där vi kan minimera riskerna. Försvarsmakten har ett stort ansvar att axla.

Dödsfall inom försvaret

Under 1990-talet dödades tolv personer under sin värnplikt i Sverige.

2000-2016 inträffade 20 dödsolyckor inom försvaret (värnpliktiga och anställda).

2010 upphörde den allmänna värnplikten.

2018 och 2019 ska 4 000 män och kvinnor årligen tas ut till allmän värnplikt.

Den allmänna värnplikten infördes 1901. Sin höjdpunkt nådde den på 1960-talet då runt 55000 män mönstrade årligen. 1964 fanns det 800000 män som kunde mobiliseras vid krig. 2010 lades värnplikten vilande efter år av nedrustning. 2008 gjorde bara drygt 6 000 män och kvinnor lumpen.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!