Den milda röran i konstnären BrittMarie Järnström Lindells ateljé på Storgatan är blott skenbar; hon har stenkoll på var allt är när hon visar runt i lokalen. Här ska det ha varit slöjdsal en gång i tiden och när BrittMarie Järnström Lindell tog över lokalen för sju-åtta år sedan hade klädföretaget Moonkids huvudkontor precis flyttat ut. Så kreativiteten sitter i väggarna.
– Först var vi fyra-fem konstnärer här. Sedan började folk troppa av. 2015 var sista året som jag delade lokalen med någon, säger BrittMarie Järnström Lindell som dock inte har några svårigheter att fylla ut lokalen; här finns bland annat material till skapande skola som hon jobbar med på kulturskolan.
Öppet hus innebär inte minst ett tillfälle att gå igenom äldre material.
– Det blir ett möte med gamla bilder, det är som att möta gamla vänner.
Ett collage kan fortsätta och få ny form med enbart någon detalj ur det ursprungliga. Hon fotograferar bilden, plockar ut delar, ändrar färgerna och ut kommer något annat.
– Jag söker efter vad som är intressant i en bild. Jag är en färgmänniska, älskar att jobba med färg.
Inte sällan fortsätter bilden utanför den ursprungliga ramen.
– Jag vill inte att den ska ta stopp.
Konstnärskollegan Johanna Bolin, som trycker sin grafik hos BrittMarie Järnström Lindell och deltar i öppet hus hos henne 24-25 november, känner igen sig.
– Jag försöker att bryta mig loss från det invanda.
Hon kommer under öppet hus att bland annat visa skiktmåleri som kräver tålamod när varje lager ska torka men som skapar djup i bilden. Johanna Bolin hittar motiv i trädgården; en blåklint och en solros kliver nästan ut ur bilderna i sin detaljrikedom. Hon jobbar även med collografi (limtryck) och det mer abstrakta Resin art, som ger spännande färgeffekter.
Konstnärsduon på Storgatan i helgen har inte bara skapandet gemensamt med keramikerna Helena Nylander och Solweig Benediktson som har öppet hus i sin verkstad på Nyängsgatan. Alla fyra är lärare och har till och med jobbat tillsammans. Sedan 2015 öppnar de också sina ateljéer samtidigt och det är många besökare som tar en tur till båda.
Helena Nylander och Solweig Benediktson fann varandra kring det gemensamma intresset på en ABF-kurs på 90-talet och skaffade så småningom källarlokalen på Nyängsgatan. I lokalen har de varsin drejskiva och på hyllorna blandas deras keramik i stengods. Det är mycket bruksföremål, en del skulpterat, det mesta med matt glasyr som båda föredrar.
– Jag är lite glad i svart. Det mesta som man lägger på något svart blir vackert, säger Solweig Benediktson som bland annat gör en snillrikt konstruerad kycklinggrill samt bestickställ i svart.
Helena Nylander ser till att lokalen blomstrar, med blommor i keramik att sätta i trädgården och mycket annat inspirerat av naturen. Hon har skapat mördarsniglar som ser betydligt trevligare ut i stengods, fiskpinnar (ja, just det, fiskar på pinne) och ljusstakar med inspiration av totempålar.