Ont om kvinnor i kommunens arkiv

3000 hyllmeter historiskt material finns i kommunarkivet – övervikten av män är ofantlig, konstaterar arkivassistent Roland Blomkvist, som nu grävt för att låta människor möta fem kvinnliga pionjärer som bidragit till Katrineholms utveckling.

– De fem kvinnor jag skrivit om nu är nästan de enda enskilda kvinnor man kunnat urskilja i arkivet, säger Roland Blomkvist, som arbetar i Katrineholms kommunarkiv, och pekar på att de fem kvinnor som du möter i Katrineholms-Kurirens artikelserie Pionjärerna alla var kvinnor som bröt mot sin tids norm.

– De fem kvinnor jag skrivit om nu är nästan de enda enskilda kvinnor man kunnat urskilja i arkivet, säger Roland Blomkvist, som arbetar i Katrineholms kommunarkiv, och pekar på att de fem kvinnor som du möter i Katrineholms-Kurirens artikelserie Pionjärerna alla var kvinnor som bröt mot sin tids norm.

Foto:

Övrigt2018-03-08 05:00

I Katrineholms-Kurirens artikelserie Pionjärer, som inleds i dag, är de fem porträtt som Roland Blomkvist skrivit, utgångspunkten. Porträtt av fem historiska kvinnor som påverkat Katrineholms utveckling.

Allt började med att Roland Blomkvist genom sitt historiska intresse hade stött på Katrineholmsfödda Göta Rosén, som blev chef på Socialstyrelsen och stred för ett förbud mot barnaga långt innan lagen kom.

– Henne ville jag skriva och forska vidare om, säger han och berättar att han tog avstamp i ett besök på Kungliga biblioteket i Stockholm på semestern – för i det egna arkivet fanns bara några få tidningsklipp om henne.

Porträttet om Göta Rosén fattade redaktionens intresse när det kom för påseende och vi bad Roland Blomkvist om ytterligare porträtt av Katrineholmskvinnor som fungerat som pionjärer. Det blev fyra porträtt till; Honorine Hermelin, Hilda Andersson, Märta Bergqvist och Hanna Andersson.

Att hitta material om kvinnor i kommunarkivet är inte helt lätt förklarar Roland Blomkvist. Ojämställdheten i arkivmaterialet är stor.

– Den övervägande delen är män, de var de som hade uppdragen.

– Patriarkatet har levt i tusentals år, kvinnor har haft rösträtt i inte ens 100 år och de första kvinnorna i stadsfullmäktige i Katrineholm kom in 1921-22, och var fruar till de starka männen, säger han och menar att situationen i kommunarkivet speglar situationen för kvinnor i samhället generellt genom historien.

– Kvinnan var osynlig, så var det nog i alla familjer. Hon stod bakom sin man och stöttade upp. Hon var någons fru, "fru Erik Larsson", säger han och menar att kvinnor självklart funnits och spelat en stor roll, men i det tysta och i roller som inte ansetts lika viktiga.

– Han gick till jobbet och kom hem med löningen, sen gjorde kvinnan allt annat, säger han och beskriver kvinnan i skuggan av mannen och i det som inte fångats i kommunala dokument.

– De fem kvinnor jag skrivit om nu är nästan de enda enskilda kvinnor man kunnat urskilja i arkivet, säger han och pekar på att det här var fem kvinnor som bröt mot sin tids norm.

De var alla ogifta, vilket gav större utrymme för eget handlande. Roland Blomkvist pekar på Hanna Andersson, som drev Järnvägshotellet, som låg på den plats där Harrys i dag finns.

– Hade hon varit gift hade det krävts en prokurist för att hon skulle kunna driva det.

Varför behöver kvinnor synliggöras i historieskrivningen?

– Det kan stärka kvinnor som lever nu. Det kan göra en liten gnutta till att jämna ut och visa att det funnits kvinnor som gjort bra saker, men haft sämre förutsättningar för att folk inte trott på dem lika mycket.

Kommer Katrineholms framtida historieskrivning att bli mer jämställd?

– Det hoppas jag att den blir. Det avgörs av vilka som sitter vid makten. När man skriver om en stads historia skriver man om de som haft mest inflytande. Är det män är det dem man skriver om.

Kvinnor och politik

1911 Elisabeth Tamm, Julita, blir tillsammans med Ada Nilsson, Nyköping, de två första kvinnorna i sörmländska kommunfullmäktigesammanhang.

1914 Elisabeth Tamm blir kommunalnämndsordförande i Julita, den allra första kvinnan på den posten i Sverige.

1919 Alla kvinnor får kommunal rösträtt och blir valbara till kommuner och landsting.

1921 Kvinnor får allmän rösträtt och blir valbara till riksdagen. 47% av de röstberättigade kvinnorna deltog i valet (av röstberättigade män deltog 60%).

1922 Första kvinnan i riksdagens första kammare, Kerstin Hesselgren. Bertha Wellin, Agda Östlund, Nelly Thüring och Elisabeth Tamm blir de första kvinnorna i riksdagens andra kammare.

1947 Första kvinnan i regeringen, Karin Kock.

1973 Könsfördelningen bland riksdagsledamöterna var 15% kvinnor och 85% män.

1985 Karin Söder tillträder som partiledare för Centerpartiet och blir Sveriges första kvinnliga partiledare.

1991 May Engvall blir Katrineholms kommunfullmäktiges första kvinnliga ordförande.

1994 Inför valet inför Socialdemokratern "varannan damernas" och ställer krav på namnlistor med lika många kvinnor som män.

2013 Kvinnliga politiker utsätts dubbelt så ofta som manliga politiker för upprepade trakasserier, visar siffror från BRÅ.

2014 I över 100 kommuner är bara en tredjedel eller färre av kommunstyrelsernas ledamöter kvinnor, enligt SVT:s siffror.

2014 Könsfördelningen mellan statssekreterare i Sverige (högste administrativa chef vid ett departement) var 37 procent kvinnor och 63 procent män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om