"Om tre, fyra månader är fodret till mina djur slut"

I ett öppet brev från Christer Nordqvist på Magda gård i Näshulta till lantbruksministern kräver han att regeringen nu måste agera. – Det svenska lantbruket står inför en katastrof, säger han. Staten måste införa avsteg från en mängd lagar och förordningar för att få lantbruket att överleva, ett slags undantagstillstånd.

Övrigt2018-07-23 10:16

För sin egen del betyder snart bristen på foder att han har mat till djuren fram till jul, sedan är det fyra månader kvar i vinter utan mat. Alternativet är att slakta bort djur.

– Jag har i dag 300 balar med foder, och skulle behöva totalt 900 för att klara alla mina hundra djur.

– Alternativet är att göra mig av med 70 av djuren, då klarar jag mig till i april på mina 30 återstående djur.

Bilden är likartad på många djurgårdar i landet. I allra värsta fall så ställer den envisa torkan till ett scenario som leder fram till att alla kor som inte har mat i höst helt enkelt måste slaktas på sina hemmagårdar eftersom köerna till slakterierna väntas bli långa. Och sker så får köttet inte säljas.

Slakt hemma på gården är tillåtet. Men köttet får då inte säljas till konsumenterna. Det är entydiga regler från livsmedelsverket som kräver detta.

Christer förstår att regeln finns och den är till för att skydda konsumenterna då det finns hygienrisker vid slakt och styckning.

– Men samtidigt tycker jag att det är märkligt med tanke på att vi får sälja älgkött här på gården, som i värsta fall löper samma risk att bli smittat.

Någon ljusning kan inte Christer se i dagens läge. Det är möjligen om det skulle bli en väldigt mild höst med rikligt med nederbörd så gräset får en chans att växa till sig och möjligen skördas i november.

Men erfarenheterna säger något helt annat:

– Vi kan ha minusgrader redan i slutet på oktober. Det är inte alldeles ovanligt.

En annan detalj som gör att Christer Nordqvist känner sig ganska frustrerad i dagens läge är att EU har lovat, men ännu inte betalat ut alla stöden till sina lantbrukare.

– Vi får betalt för att vi säkrar EU:s livsmedelsproduktion och håller landsbygden levande och det är pengar som är i nivå med miljarder som ännu inte synts till. Det skulle betalats ut redan 2015 och de följande åren, men har ännu inte setts till.

– För egen del handlar det om cirka 230 000 kronor och det är pengar som behövas för att köpa mat till djuren från annat håll.

Något svar från jordbruksministern Sven-Erik Bucht har inte hörts ännu, och Christer vet inte riktigt om han ska våga tro att något sådant är på väg.

– Jag förstår verkligen inte detta. Det är valår i år och vem som helst av partiledarna som gick ut och sa att hon eller han är beredda att ta tag i den här frågan skulle ha 300 000 röster direkt. Jag tror verkligen det.

Konkret skulle Christer vilja se att staten omedelbart sätter upp en kriskommission för att lösa denna nationella katastrof som är i antågande.

– Det är inte bara vi lantbrukare med djur som upplever den här katastrofen och kanske får hela vår tillvaro slagen i spillror. Det är lika mycket alla de spannmålsodlare som nu är ute och försöker skörda vad som räddas kan undan torkan och som kanske får en tredjedel av sin normala skörd. Om ens det.

Rödkullan behöver 30 kilo gräs per dygn

Rasen rödkullan har genomgått väldigt få förändringar de senaste hundra åren.

Och på punkten krav på näring så vill en vuxen rödkulla ha mellan 30 och 40 kilo gräs per dygn och individ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om