Hushållens matavfall ska sorteras i särskilda plastpåsar från 2015, efter ett beslut i kommunfullmäktige i måndags. Politikerna var eniga, och de som begärde ordet berömde initiativet som kommer från Katrineholms vatten och avfall AB.
— Men det är inte på något vis så att Katrineholms kommun går före, sa Gudrun Lindvall (MP), som sett det optiska sorteringssystemet införas i Södertälje redan under 1990-talet under hennes tid som kommunpolitiker där.
Soppåsen slängs i samma kärl som de övriga hushållssoporna, därefter sorteras påsen ut av en maskin som känner igen den avvikande färgen. Målet är att minst 50 procent av matavfallet ska samlas in och rötas till biogas år 2017.
— Det är ett beslut i helt rätt riktning att ta tillvara på avfallet och göra energi av det, sa Ewa Callhammar (FP).
Att det dröjer till 2015 innan systemet kan införas beror bland annat på att det under nästa år behöver göras upphandlingar. Var matavfallet ska sorteras och rötas till biogas återstår att se, precis som hur mycket det kommer att kosta.
Det står i vart fall klart att det kommer att kosta en slant att införa det nya systemet i Katrineholms kommun. Enligt Sörmland vatten och avfall AB är avgifterna 15–20 procent högre i kommuner som sorterar matavfallet, jämfört med de som inte gör det.
Det ska vara obligatoriskt att sortera matavfallet i Katrineholms kommun. Hushållen, både permanentboende och fritidsboende, kommer att vara först ut. Införandet ska sedan komma att gälla även verksamheter och företag.
Att matavfallet från Katrineholms, Vingåkers och Flens kommuner ska behandlas biologiskt är något som slås fast i de kommunala avfallsplanerna.