– Vi har alltid sålt bra med elcyklar men det är en markant ökning, säger Anna Jensen, säljare på Cykelcenter i Eskilstuna.
I början på februari i år kunde medborgare ansöka om ett bidrag vid köp av en elcykel. Av de avsatta pengarna från regeringen är det bara 20 procent som återstår.
– Om man jämför övriga cykelförsäljningen, konventionella icke eldrivna cyklar, så brukar den avta någonstans i mitten av juni. Men här har den tvärtom hållit i sig och peakat mitt i sommaren med uppåt 5000 ansökningar, säger Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten på Naturvårdsverket.
Totalt har över 72 000 personer fått bidraget runt om i Sverige, där endast 6,6 procent fått avslag. Det är totalt 1092 sörmlänningar som har ansökt om bidraget och fått det. Om man ser på utbetalda ansökningar per 1 000 invånare i länet är siffran relativt låg i Sörmland som ligger på 3,8, jämförelsevis med Halland som ligger högst med 10,6. Men Cykelcenter i Eskilstuna har märkt av en stor ökning i sina försäljningssiffror.
– Procentuellt har det ökat väldigt mycket här, gentemot förut. Jag tycker att sörmlänningar har varit duktiga, iallafall i Eskilstuna. Vi har alltid sålt bra med elcyklar men det är en markant ökning, säger Anna Jensen, säljare på Cykelcenter.
Miljöpartiet i Strängnäs har ett samarbete med Cykelcenter där de har fått låna en elcykel att ha med sig i sin valvagn för kommuninvånarna att prova på, vilket har visat på stor nyfikenhet.
– Det är jättebra att det används och att pengarna har tagit slut i förtid visar ju att det är populärt. Förhoppningsvis har det samma effekt som man har sett i Tyskland, där fler ställer sina bilar och tar cykeln i stället, säger Linus Lakso, ordförande för Miljöpartiet i Sörmland och riksdagskandidat.
Att det är lägre användning av bidraget per invånare i Sörmland tror Linus Lakso kan bero på cykelinfrastrukturen i länet.