Offentliga konsten tar nya kliv

Nu stakas vägen ut för den offentliga konstens framtid i Katrineholms kommun. Det finns idéer om allt från ett upplyst landmärke i Valla till ett flytande, lysande verk vid Djulö kvarn. Men "wall of fame" i Lövatunneln, den är inte populär.

Lysande konst på vattnet vid Djulö kvarn, kan det vara något?

Lysande konst på vattnet vid Djulö kvarn, kan det vara något?

Foto:

Övrigt2017-03-30 18:00

Konsten har placerat Katrineholm på den nationella konstkartan, konstaterar kultur- och turismförvaltningen som har många förslag om hur satsningen kan fortsätta de närmaste åren.

Kenneth Åström, vikarierande chef för kultur- och konstenheten, lyfter fram hur viktigt det är att planeringen av framtida utsmyckning tar hänsyn till hur stadsbilden förändras med tiden och hur verken passar på den tänkta platsen.

Ett mål i det förslag till handlingsplan för offentlig konst, som Kenneth Åström presenterade för kultur- och turismnämnden i veckan, är att ett nytt verk ska kunna invigas varje år. Visionen är också att verken ska bli tillgängliga genom en app där den som har smarttelefon kan grotta ner sig i konsten i både text och bild.

Ett annat mål som Kenneth Åström önskar att kommunen ska sträva mot är att en procent av den totala byggnadskostnaden avsätts till konstnärlig utsmyckning vid kommunal nybyggnation och ombyggnation.

Ytterligare ett mål är att ge medborgarna möjlighet att möta konsten dagligen, vare sig de vistas i centralorten eller i kransorterna. Det finns i handlingsplanen en rad förslag på passande platser för utsmyckning.

En är korsningen Österleden/Industrigatan vid infarten till Laggarhult, där många passerar på väg till Lövåsen. En annan är betongsilon i Valla som enligt förslaget skulle kunna få en muralmålning med effektbelysning. Silon är dock inte i kommunal ägo, ska tilläggas.

Området vid torgbodarna i Äsköping nämns också som en fin plats för konst, liksom Djulö kvarn där flytande, upplyst konst skulle kunna bli till glädje för förbipasserande och boende. Kenneth Åström föreslår också att "wall of fame" tas bort från Lövatunneln. Han tror inte att många av profilerna på bilderna är kända av folk som kommer utifrån. I stället ser Åström att belysning och växter skulle kunna välkomna tågresenärer.

‒Lövatunneln är otroligt fin arkitektoniskt!

Dessutom föreslås ett "kraftigt och profilskapande" offentligt konstverk på Stortorget.

‒Det är ett måste! Man kan inte ha ett torg utan ett profilskapande konstverk. Ett sådant konstverk visar på framtidstro, att Katrineholm är på väg någonstans, sa Kenneth Åström på kulturnämndens möte i tisdags.

Han fick i höstas i uppdrag av nämnden att ta fram förslag till en inriktning och en handlingsplan för offentlig konst i Katrineholms kommun. Då allt beslutsmaterial inte låg klart i tisdags bordlades ärendet till junimötet.

Kommunen har medvetet satsat på offentlig konst i mer än tio år. Ursprungligen var tanken att smycka infarterna till Katrineholm.

‒Men vi tycker att vi har slutfört det uppdraget och att det är bra med en plan för hur vi går vidare, säger Cecilia Björk (S), nämndens ordförande.

I dag finns nära 50 offentliga konstverk, främst utomhus, i kommunen. Satsningen på konst i offentliga miljöer har väckt känslor hos katrineholmarna.

‒De flesta tycker väldigt mycket om den offentliga konsten. Sedan kan det vara enstaka verk som de inte gillar, säger Cecilia Björk.

[polldaddy poll="9733854"]

Start med ishallen

Starten för den nya satsningen på offentlig konst i Katrineholm kom 2006, då kommunen avsatte pengar till konst i samband med att ishallen skulle byggas.

De förslag som finns i handlingsplanen gäller för de kommande fem åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!