Odlarföreningen som hoppas på att växa

Om än att Vingåker är en landsbygdskommun är det inte alla som väljer, vill eller kan bo i hem med egen täppa. Men att odla sina egna grönsaker, bär och blommor är ändå möjligt och det för en liten slant.

Jan Ridell är en hängiven kolonilottsodlare och så gott som dagligen syns han och fru Evy Ridell ute vid sin kolonilott i Slottsparken. Ridell är kassör i Slottsparkens odlarförening. Han berättar at det finns lediga kolonilotter och det är först till kvarn som gäller.

Jan Ridell är en hängiven kolonilottsodlare och så gott som dagligen syns han och fru Evy Ridell ute vid sin kolonilott i Slottsparken. Ridell är kassör i Slottsparkens odlarförening. Han berättar at det finns lediga kolonilotter och det är först till kvarn som gäller.

Foto:

Övrigt2017-05-05 05:00

Året var 1981, och då fanns ett behov av att skapa en förening för kolonilotter, eftersom behovet av möjligheten att påta i jorden fanns då, och finns nu.

Nu är tiden att ha sin täppa och så gott som dagligen i dessa vår och kommande sommartider fixa och dona för en bra grönsaksskörd, vackra blommor och smakliga bär.

Slottsparkens odlarförening startades 1981, och är still going strong. Men kanske inte strong tillräckligt för tillfället. Av 22 odlarlotter är 15 upptagna. Det finns sålunda sju lotter som ligger i träda, kan man säga och där ogräs och maskrosor snart får fäste. Vilket paret Jan och Evy Ridell inte alls uppskattar.

Jan Ridell är kassör i föreningen och han och makan är på plats så gott som dagligen när vädret tillåter. Föreningen vill absolut växa och visst finns det intresserade, konstaterar Ridell. Men det brukar stanna vid tanken hos många som kommer förbi lotterna på sin promenad.

‒Vi försöker ragga folk när de går förbi. Ofta säger de att det ser ju trevligt ut, men det verkar jobbigt.

För att få ett bra resultat på sin kolonilott krävs det givetvis att man är villig att arbeta för det, men det är också främst rekreation, att vara ute och känna tillfredsställelsen efter att ha gjort ett pass ogrästryckning, kupning av potatisen eller bara njutit av en fika mitt uppe i egna blomsterhavet.

Att bli medlem och hyra sin egen lott är inget större ekonomiskt vågspel. Årshyra av 100 kvadratmeter kolonilott och medlemsavgift i föreningen går på under 200 kronor.

Det är kommunen som äger marken och föreningen har under dessa 36 år haft samma avtal. 1,25 kronor per kvadratmeter och år.

Det är främst pensionärer som är med i föreningen, och en föryngring måste till förr eller senare om föreningen ska överleva, betonar Ridell.

Det går att odla det mesta i lotterna, och man delar ofta med sig av rotskott när så efterfrågas.

Så förutom ett intresse för att odla sitt eget och knappa 200 kronor i årsavgift, vad krävs för att komma i gång med sin kolonilott?

Ridell svarar rappt: Spade, grep, räfsa och kratta. Sen är det bara att köra i gång.

Kolonilotter

Koloniträdgårdar har funnits i Sverige i över 100 år. Tanken var att ge storstadsbon en möjlighet att komma ut till sin egen lilla trädgård för att kunna odla frukt och grönsaker där och på så vis hålla nere livsmedelskostnaderna. Källa:Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!