Oanmälda besök av räddningstjänsten ska förebygga bränder

Den här veckan har räddningstjänsten gjort oanmälda besök i hyresrätter i Vingåker, för att testa brandvarnare och informera om brandskydd.

Filip Strindberg, Helena Svensson, Håkan Persson, Daniel Keränen och Albin Björling samlas på brandstationen i Vingåker.

Filip Strindberg, Helena Svensson, Håkan Persson, Daniel Keränen och Albin Björling samlas på brandstationen i Vingåker.

Foto:

Övrigt2018-12-15 16:05

Många kanske tror att räddningstjänstens huvudsakliga uppgift är att släcka bränder. Numera handlar det lika mycket om att arbeta förebyggande.

– Vi vill helst inte ha några larm. Så det förebyggande arbetet är viktigt, säger Helena Svensson på Västra Sörmlands räddningstjänst (VSR).

Hon ser tillbaka på en dyster statistik när det gäller bostadsbränder i Katrineholm och Vingåker under 2018. Den utvecklingen vill VSR ändra på.

Nytt för i år är att vingåkersbor med hyresrätt hos Vingåkershem får ett oanmält besök där räddningstjänsten kollar att det finns brandvarnare och ställer frågor.

– Vi ringer på hos alla, sen är det deras val om de vill släppa in oss, säger brandmannen Daniel Keränen.

Alla besök registreras i brandskyddsföreningens formulär genom några klick på en läsplatta. Om lägenheten saknar brandvarnare sätter brandmännen upp en provisoriskt.

– Är det ingen hemma skriver vi det och meddelar hyresvärden vilka som inte fått besök, säger Helena Svensson.

Dörrknackningsrundor genomfördes redan förra året i Katrineholm och sker på uppdrag av direktionen för VSR där Håkan Persson är ordförande. Han är på plats och hjälper till under fredagen.

– Det är intressant att se vad det är vi beslutar om. Det är kul att komma ut i verkligheten.

Håkan Persson och Helena Svensson går tillsammans och plingar på dörrarna i en trappuppgång i Hjortgränd intill Humlegården. Några är inte hemma och en hyresgäst vill inte medverka. Så de går vidare till nästa hus.

Den andra gruppen med Albin Björling, Daniel Keränen och Filip Strindberg har bättre tur inledningsvis. De ställer frågor till hyresgästerna om de vet vad de ska göra om det brinner i lägenheten eller trappuppgången. Brandsläckare och brandfilt frågas det också efter.

Just i det här huset testas inga brandvarnare eftersom det är utrustat med automatiskt larm som nyligen testats.

– Jag tycker att det är bra att de går runt och informerar. Förr när jag bodde i villa hade jag både släckare och brandfilt. De kanske jag borde skaffa nu också, säger hyresgästen Yvonne Larsson.

Gör din egen koll

Kontrollera att brandvarnaren fungerar. Testa den till exempel alltid på brandvarnarens dag, 1 december.

Se till att ha en brandfilt och en släckare, helst med pulver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!