Nytt vargrevir etablerat i nordvästra Sörmland

Ärlareviret. Det är namnet på det nya revir som ett par vargar, en hane och en hona, nu etablerat längs med Mälarens södra strand

Övrigt2018-01-27 05:00

Det är efter att länsstyrelsen sedan i höstas spårat och samlat in spillning efter vargar som man nu konstaterar att ett revir är etablerat i nordvästra Sörmland.

‒Vi genomför insamling av spillning i hela länet och fortsätter med det till mars, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Sörmland, som berättar att länsstyrelsen inte har några indikationer på att det finns fler oupptäckta revir i dagsläget.

Under en tid har två vargar rört sig mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Gnesta. Nu visar det sig vara två vargar, ett par, som markerar ett gemensamt revir med hjälp av urin. Hur stort området är vet Lisa Häggström inte men generellt sett har ett vargpar revir på mellan 40 000 och 100 000 hektar.

Sedan i höstas finns det ett annat konstaterat revir i Sörmland, Biereviret i Katrineholm. Men där vet man inte om det finns några vargar kvar. Efter att man konstaterats att det fanns varghybrider, korsningar mellan hund och varg, i reviret i höstas har åtta vargar skjutits.

Utöver dessa två revir det finns Sjundareviret med ett vargpar och minst två valpar från förra året. Honan i det nya Ärlareviret kommer från Sjundareviret, som ligger i Stockholms län. Hanen kommer från ett revir som kallas Vismen 2 och ligger i gränslandet mellan Örebro och Värmlands län. Det visar DNA-analyser av vargarnas spillning.

Hur påverkas Sörmland av att ha vargar?

‒Det har ju finnits varg i Sörmland sedan förra året och nu kommer vi fortsätta följa utvecklingen och se hur det hör vargreviret påverkar länet, säger Lovisa Häggström som därför inte vet hur detta kommer att påverka i Sörmland även om det sedan tidigare har funnits ett vargrevir som delvis legat i Sörmland, Sjundareviret.

Det hon kan berätta är att där vargar normalt lever, i mellersta Sverige, äter de en del älg.

‒Men här kan det bli så att de äter annat klövvilt, något vi har gott om i Sörmland.

Bör Sörmlänningar känna oro för att varg etablerar sig här?

‒Vargar är normalt skygga och möten mellan människa och varg är ganska ovanliga. Vargen har skarp hörsel och ett gott luktsinne och undviker oftast kontakt med människor. Det finns vissa risker för hundar, framför allt jakthundar. Men någon risk för människor har vi inte sett i Sverige, säger Lovisa Häggström.

Hon uppmanar alla Sörmlänningar som ser var de tror är spår eller spillning från varg, eller rent av ser det de tror är varg, att rapportera det till skandobs.se.

Bara människan och tigern hot mot vargen

Varg, gråvarg eller ulv med det latinska namnet Canis lupus, är ett rovdjur vars utbredningsområde sträcker sig över stora delar av världen. Vargen är det största vilda hunddjuret och en fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg.

Vargen är stamfader till hunden var en gång världens mest spridda däggdjur. Numera är den utrotad från stora delar av Västeuropa, södra Asien, Mexiko och betydande delar av Nordamerika.

Varg finns främst, men inte enbart, i vildmark. Dess utbredningsområde har kraftigt reducerats genom avsiktlig förföljelse på grund av vargens predation av vilt och tamboskap, tillsammans med rädslan för attacker mot människan. Flera regionala populationer är allvarligt hotade. Den globala populationen är dock inte hotad. Arten har ett relativt stort utbredningsområde och populationen är stabil och kategoriseras därför som livskraftig av IUCN sedan 2004.

Vargen är ett socialt rovdjur som lever i familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland även adopterade unga individer. De lever främst av klövdjur som de jagar genom längre utmattningsjakter. Över hela utbredningsområdet är vargen en typisk toppredator och endast människan och tiger utgör ett hot mot den.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om