Det är under de första 14 dagarna som denna hjälp finns för den som behöver. Främst handlar det om äldre personer som kan behöva hjälp med allt från att handla och ordna mediciner till att röra sig i hemmet eller få funktionshjälpmedel.
Behöver man hjälp längre än två veckor finns den ordinarie hemtjänsten som tar vid.
– Vi får se om två veckor är tillräckligt, säger Anna Forsberg, områdeschef för hälso- och sjukvård i Katrineholms kommun, och menar att det är något som en utvärdering får visa senare.
– Både Flen och Vingåker har redan de här teamen så Katrineholm är lite sena i länet.
Hon berättar att teamet tog emot den första patienten i måndags och att det sedan kom ytterligare en patient under tisdagen.
– Vi tror att det handlar om några personer per vecka som kan bli aktuella.
Trygg hemgång, som projektet kallas, är till för den som varit inskriven på sjukhus och har behov av fortsatt hjälp i hemmet. Då gör man en vårdplanering tillsammans med en biståndshandläggare.
På sjukhuset blir man också erbjuden trygg hemgång, berättar Anna Forsberg och poängterar att det är ett erbjudande, inget tvång.
– Poängen med det här att man ska känna sig trygg när man går hem. En liten arbetsgrupp innebär att personen inte behöver träffa så många olika personer. Man kan ge lite mer tid i början och personen har större möjlighet att få hjälp när man vill, jämfört med den ordinarie hemtjänsten, säger Anna Forsberg.
Det här är gratis för patienterna, men vad kostar det kommunen med ett sådant här team?
– Vi hoppas att det inte ska kosta jättemycket. Vi har haft några planeringsdagar, får hyra en bil till och så har vi fixat nya telefoner, men annars jobbar den här personalen i den ordinarie hemtjänsten och täcker upp där, så det blir en win-win-situation, eftersom vi får större kontinuitet med vikarier, säger Anna Forsberg.
Vad förväntar du dig av teamet framöver?
– Att vi ska hitta goda rutiner och ett gott flöde så att folk inte är oroliga för att komma hem när de har varit på sjukhus. Men även att vi lyckas förbereda hemtjänsten så att den blir bra planerad och att patienterna kan bli lite mer självständiga och trygga och klara vissa funktioner lite längre.