Nytt skolskjutsreglemente antaget av nämnden

Elever som vill följa med en kompis i skoltaxin eller -bussen ska få göra detta i mån av plats. Det har barn- och utbildningsnämnden beslutat. På mötet redovisades också den omtalade övertiden, som lärare beviljats under 2017.

Den som vill följa med en kompis i skolbussen ska få göra detta – om det finns plats.

Den som vill följa med en kompis i skolbussen ska få göra detta – om det finns plats.

Foto:

Övrigt2018-03-12 05:00

När barn- och utbildningsnämndens sammanträdde på onsdagen, beslutades om ett uppdaterat reglemente för skolskjuts i kommunen. En nyhet är att reglerna kring "kompisåkning", alltså när en elev, som inte själv har rätt till skolskjuts, vill följa med en kompis i skolbussen eller skoltaxin, har setts över.

Sådan kompisåkning ska tillåtas i mån av plats i fordonet, slås det fast i det reviderade skolskjutsreglementet.

‒Kompisåkning har vi inte haft med i reglementet tidigare. Det är självklart att man ska få åka med i mån av plats, säger Helena Edrenius (S), nämndens ordförande.

I praktiken har det redan tidigare förekommit att kompisar fått åka med, men nu tydliggörs det alltså vad som gäller.

Ett annat ärende på nämnden var redovisningen av övertiden för 2017.

Kuriren har vid flera tillfällen berättat om den övertid som pedagoger beviljats. En stor del av den har förklarats med att lärare hjälpt till vid flytten av Slottskolan till tillfälliga lokaler.

Inför flytten tillbaka till ordinarie lokaler, bör flyttarbetet utföras av andra än pedagogerna, understryker Helena Edrenius.

‒Pedagogerna ska jobba med undervisning, att de packar ihop sina egna saker tänker jag inte är något problem, det tror jag säkert att de vill också, men den stora flytten ska kunna utföras av andra, säger hon.

Edrenius framhåller också att detta handlar om personalens arbetsmiljö och att det är viktigt att lärarna får koncentrera sig på undervisning.

En del av övertiden kommer också från pedagoger inom förskolan. Här handlar det om att personal gått in och jobbat över, när kollegor varit sjuka. Något som Edrenius inte ser några konstigheter i.

‒Jag tycker att det är ansvarsfullt av personalen att ta några fler timmar då kollegor är sjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!