Det nya näringslivsrådet är tänkt att fungera som en arena för samtal mellan kommunens ledning och företrädare för det samlade näringslivet.
– Det här lyfter näringslivsfrågorna, säger näringslivschefen Mikael Larsson.
Hannah Larsson på Kvalité Häst & Hund sitter också med i rådet.
– Vi behöver kunna bolla idéer fram och tillbaka. Jag tycker att det känns väldigt positivt.
Mikael Larsson informerade om det nya rådet vid en frukostträff den 13 september i Stenhammarskolans matsal. Frukostträffarna är ett återkommande arrangemang som anordnas gemensamt av kommunen och Forum Flen.
Mikael Larsson berättade att bakgrunden till att det har bildats ett näringslivsråd är att Flens kommunfullmäktige i augusti förra året antog en näringslivsstrategi som fokuserar på hur kommunen och näringslivet ska samarbeta för att främja företagsklimatet. Kommunfullmäktige gav samtidigt näringslivschefen i uppdrag att forma ett näringslivsråd som ska kunna påverka handlingsplanen.
Mikael Larsson har låtit de olika näringslivsorganisationerna i Flen föreslå representanter till rådet. Näringslivsrådet bildades formellt genom ett beslut i kommunfullmäktige i våras. Rådet hade sitt första formella möte i augusti.
Rådet består av totalt tolv personer. Från kommunens sida ingår fem personer, bland annat kommunstyrelsens ordförande som även är ordförande i näringslivsrådet. De övriga kommunala representanterna är kommunstyrelsens vice ordförande, oppositonsrådet samt kommunchefen och näringslivschefen.
Näringslivet har sju representanter: Hannah Larsson, Kvalité Häst & Hund, representerar handeln. Marie Svensson från Tjeders och Igor Papec från Unilever representerar industrin. Jack Rydberg, Malmköpings Bad & Camping, företräder besöksnäringen. Rolf Lydahl, Sofielund, representerar fastighetsbranschen och Lars Ingvarsson, LRF, lantbruket. Mårten Ingestad sitter med i rådet som representant för Forum Flen.
– Näringslivsrådet och kommunens representanter ska bolla näringslivsstrategin med varandra. Vi ska se till att vi kommer framåt, får en vettig handlingsplan och göra avstämningar, säger Mikael Larsson.
Rådet ska träffas fyra gånger per år. Hannah Larsson tycker att det är bra att representanter från olika branscher och kommunen kan bolla idéer med varandra i rådet.
– Alla måste ju kunna hålla ihop i kommunen för att få ett bra näringsliv, säger hon.
Både Hannah Larsson och Mikael Larsson tycker att besöksnäringen är viktig för Flens kommun.
– Mellan slutet av maj och början av september ökar Flens befolkning med mellan 13 000 och 15 000 invånare. Vi är alltså en medelstor kommun på kanske 30 000 invånare under sommartid. De ska tanka, de ska gå på apoteket, de ska gå på Ica eller Konsum eller Matvraket och handla. Det är en stor kommers i Flen sommartid, säger Mikael Larsson.
Flens kommun kommer under hösten att göra en förstudie tillsammans med Sörmlands turismutveckling, STUA, om hur man beräknar värdet av besöksnäringen. I studien ska man bland annat att jämföra hur Flen, Eskilstuna och Strängnäs påverkas av turismen.
Flens kommun håller på att färdigställa en turistisk översiktsplan som kommunen har fått medel av Tillväxtverket för att göra.
– Vi måste vara förberedda för i dag går det fort när ett företag kommer och ska etablera sig i en kommun. Oavsett om det är ett litet eller stort företag så vi måste vara på tå när det gäller servicedelen.
Med start i oktober kommer både politiker och tjänstemän att få utbildning så att den turistiska översiktsplanen verkligen implementeras i verksamheten.
– Syftet med det hela är att få in bättre bemötande, bättre servicenivå och snabbare handläggning.
En annan viktig sektor för Flen är enligt Mikael Larsson jordbruket som sysselsätter många. Företagare inom jordbruket har ofta flera företag. Exempelvis är det vanligt att vid sidan av själva jordbruket även driva en entreprenadfirma.
– Det är väldigt mycket jordbruk i vår kommun, säger Mikael Larsson.