Nyköpingsdominans inget problem för Vfp: "Frågorna vi driver är generella för hela landstinget"

Det då nystartade partiet Vård för pengarna (Vfp) gjorde ett starkt landstingsval 2014. Fyra år senare siktar partiet på egen majoritet. Man gör det med en lista där över 70 procent av namnen är hemmahörande i Nyköping.

Övrigt2018-06-28 07:00

I valet 2014 fick partiet drygt 11 procent av sörmlänningarnas röster och säkrade med det åtta mandat i landstingsfullmäktige. Partiet startades i Nyköping och det är längs Sörmlandskusten man har sitt starkaste stöd. I Eskilstuna och Strängnäs blev resultatet 2014 blygsamma 4,25 respektive 2,84 procent. I Nyköping blev man däremot största parti med 30,47 procent och i Oxelösund näst störst med 27,95.

I årets val har man satt ribban ännu högre. Ordföranden Jonas Lindeberg har i en intervju med tidningen berättat att målet är egen majoritet. Partiets geografiska hemvist märks tydligt sett till de namn som står på listan inför söndagens val. Av 49 kandidater bor 36 i Nyköping, fyra i Eskilstuna och Oxelösund, tre i Trosa, en i Flen och en i Katrineholm. I Strängnäs, Gnesta och Vingåker finns ingen representant alls. Bristande representativitet är dock inget som bekymrar Jonas Lindeberg.

– Vi är Nyköpingstunga, så är det. Men förra året var fördelningen ännu snedare. Samtidigt har vi en representation från hela länet. Vi ser inga problem där eftersom frågorna vi driver är generella för hela landstinget.

Hur ska ni representera hela länet om i stort sett alla era representanter finns i Nyköping?

– Det är inte var vi bor som avgör vilken vårdpolitik som förs, utan vilken vårdpolitik vi vill föra. Vi vill spara pengar i central administration och politik, sedan spelar det ingen roll om vi bor i Nyköping eller Strängnäs. För att spara spelar det ingen roll var man bor.

I exempelvis Strängnäs saknar ni helt representation – varför ska jag som Strängnäsbo rösta på er?

– För att du vill ha en bra vård – i Strängnäs och i hela länet. Du vill att resurserna omfördelas från central administration ner på vårdgolvet. Den politiken är inte ortsbunden utan generell för hela länet. Men givetvis hade vi gärna sett fler från övriga länet som var med på listan.

Vad gör ni för att öka representationen i resten av länet?

– Vi har försökt öka vår representation i de västra och norra länsdelarna. Vi har inte lyckats fullt ut, men det är bättre än förra valet. Vi vill öka ännu mer där, förstås. Vi har startat en lokalsektion i Eskilstuna, till exempel. Vi har även haft medlemsmöten på de andra orterna och försökt få folk att engagera sig. Vi har fler på vår lista från Eskilstuna i år än förra valet.

Du är ändå nöjd med utvecklingen?

– Vi går åt rätt håll, vi har en bit kvar men för våra frågor är det inte avgörande var man bor utan omfördelningen. Det är allmängiltigt i hela länet.

Vfp i landstingsvalet 2014

Antalet namn från respektive kommun på 2018 års lista inom parentes.

Eskilstuna 4,25 % (4)

Flen 6,86 % (1)

Gnesta 9,60 % (0)

Katrineholm 6,34 % (1)

Nyköping 30,47 % (36)

Oxelösund 27,95 % (4)

Strängnäs 2,84 % (0)

Trosa 12,35 % (3)

Vingåker 6,24 % (0)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!