Nyköpingsbon, i 40-årsåldern, greps i januari 2016 på baren i Nyköping. Han hade då på sig en t-shirt med en bild på Adolf Hitler och en text som anses rasistisk.
Flera personer på Rockbaren hade reagerat på mannens tröja och kontaktade ordningsvakten, som vände sig till polisen.
Tröjan togs i beslag och mannen skjutsades hem för att sätta på sig en ny tröja och skjutsades sedan tillbaka.
‒Han har förnekat brott hela tiden. Han fick tröjan kastad till sig på en fest. Man har ju inte ögon i nacken. Om han hade haft vetskap om vad det stod på baksidan skulle han inte ha satt på sig den, säger mannens försvarare Gustaf Ljungström.
Men brukar man inte se just baksidan av en tröja när man sätter på sig den?
‒Han var berusad. Och bilden på framsidan var inte tydlig, utan pixlad.
Mannen åtalades misstänkt för att ha spridit ett tryckt, rasistiskt budskap. Många personer i baren ansågs ha sett texten på tröjan under kvällen.
Eftersom brottet lyder under tryckfrihetslagen är det enbart justitiekanslern som får väcka åtal.
I tisdags hölls huvudförhandling i Nyköpings tingsrätt, där bland andra Fredrik Vogel, föredragande hos Justitiekanslern, var närvarande.
Nyköpingsbon fälldes för ringa brott mot tryckfrihetsförordningen och ska betala 120 dagsböter à 150 kronor, vilket är ganska högt, enligt Vogel.
‒De är inte jättevanliga, de här ärendena. Några enstaka varje år. Ett liknande var förra året i Umeå tingsrätt, då en man dömdes till 80 dagsböter för att ha burit en tröja med rasistiskt tryck på sin arbetsplats.