Bageriet i Ica Maxi-butiken har redan börjat ladda inför fettisdagen. Degar är körda, delade i perfekta storlekar på 65 gram stycket och ställda i frysen. När det börjar närma sig åker plåtarna in i det kombinerade frys- och jässkåpet. Efter gräddningen tar konditoridelen över tillverkningen. Och på löpande band klipps trekantslock bort, mandelmassa och grädde spritsas på.
‒Det tar nästan längst tid att packa semlorna, berättar Micke "Bagarn" Valfridsson samtidigt som han vecklar ut en papperskartong.
Micke "Bagarn" Valfridsson är försäljningschef för butiksbageriet, men i allra högsta grad inblandad i tillverkningen.
‒I vanliga fall gör vi av med 200 liter grädde på en vecka, det blir dagsbehovet på tisdag.
Semlor kommer och semlor går. Varje år snackar de sex anställda i bageriet, bagare och konditorer, om man ska kunna hitta på en egen semla. Men det är svårt, mycket är redan gjort.
Förra året gjorde räksemlan succé i Katrineholmsbutiken, i år har efterfrågan varit betydligt mindre. Ny för i år är marängsviss-semlan där butiken utvecklat sin egen variant.
‒Nyhetens behag lockar semleköparna. Första helgen sålde den bättre än vår traditionella semla.
Ställ semlorna i rumstemperatur en stund före servering. Brödet blir mjukare, och godare och alla smaker lyfts fram.
Mikael "Bagarn" Valfridsson
För trots allt är det den traditionella semlan fylld med mandelmassa och grädde, och pudrad med florsocker som är storsäljaren.
Av förra veckans försäljning på 2292 semlor stod de vanliga semlorna för majoriteten med 1300. Sedan följde 450 vaniljsemlor, 220 wienersemlor, 200 marängsviss-semlor och 122 minisemlor.
På Ica Maxi följer man den tradition som säger att semlor ska börja säljas den första vardagen efter trettonhelgen. Trots det har Micke "Bagarn" Valfridsson inte ätit mer än en semla – hittills.
‒ Jag har ätit en marängsviss-semla. Jag trodde den skulle vara sötare, men den var god.