Nybyggnad det säkraste kortet

Arbetsmiljöbristerna i socialförvaltningens lokaler tvingar kommunen att ta det säkra före det osäkra. Något bra alternativ till att bygga bort bristerna finns inte.

Arkitektgestaltningen av hur ett extra våningsplan skulle se ut.

Arkitektgestaltningen av hur ett extra våningsplan skulle se ut.

Foto:

Övrigt2017-09-01 07:00

Åtminstone har inget sådant framkommit när förvaltningsledning, enhetschefer och skyddsombud har bollat olika förslag på hur socialsekreterarnas arbetsmiljö ska förbättras.

– Vi har verkligen vänt och vridit på det här, menar Pia Carlsson, t f förvaltningschef.

Det har landat i ett förslag som kommunfullmäktige väntas ta ställning till i nästa vecka. Det handlar om att projektera för en nybyggnation av Rådmannen 4 på Västgötagatan, där socialförvaltningen finns.

Den kommunala fastighetsägaren Katrineholms industrihus AB beräknar investeringen till 15 miljoner kronor. Pengarna är ännu inte budgeterade men socialförvaltningen hoppas att nybyggnationen görs under nästa år.

När verksamheten 2012 flyttade till Rådmannen ansågs lokalerna tillfyllest. Det gör de inte längre. De cirka 130 anställda är nu ett 40-tal fler.

– Vi växer i takt med att behovet av våra insatser blir större och större, säger förvaltningens controller Bruno Maras.

Trångboddheten spär på ett redan känt problem: ur ett säkerhetsperspektiv är lokalerna bristfälliga.

Det slog Arbetsmiljöverket fast i samband med en inspektion i fjol. Den var en del av en nationell granskning av socialsekreterarnas arbetsmiljö. Deras arbete med människor i utsatta situationer innebär en stor psykisk påfrestning. Oro, ångest och sömnbesvär är inte ovanligt inom yrkesgruppen.

Arbetsmiljön försämras ytterligare av risken för att utsättas för våld och hot på jobbet.

Mycket i Katrineholm var bra, bedömde Arbetsmiljöverket. Annat resulterade i åtgärdskrav, och en sådan punkt är hur lokalerna är utformade utifrån säkerhetsriskerna.

Inspektionen ansåg att besöksrummen är för få. Det medför att socialsekreterarna ibland tvingas träffa klienter i kontor som saknar reträttväg och är möblerade med föremål som kan användas som tillhyggen i en våldssituation.

Lokalerna saknar också en naturlig avgränsning. Klienter på besök kan därför av misstag eller av vilje vandra in i kontorsrum.

Kritiken har tagit skruv.

– Vårt arbete handlar om människor och om att skapa sociala relationer. Men vi måste skapa en arbetsmiljö utifrån ett större säkerhetstänk, säger Maras.

Flera åtgärder utifrån inspektionen är redan vidtagna. Men lokalfrågan återstår. Lösningen som föreslås är att bygga en extra våning ovanpå den del av fastigheten där huvudentrén finns. Våningsplanet ska ge plats åt flera nya besöksrum både för möten mellan två personer och flera. I dessa ska socialsekreterare och klienter gå in och ut genom separata dörrar.

– Vi har diskuterat om några rum ska ha en ännu högre säkerhetsnivå. Men vi tycker inte att man som medborgare på det sättet ska känna att man blir särbehandlad, säger Carlsson.

Den som tar emot klientbesök ska inte behöva arbeta ensam. Därför skissas även på några kontor och ett väntrum på extravåningen. Samtidigt frigörs kontorsytor i befintliga lokaler.

Det bedöms vara viktigt både för verksamheten och medborgarna att socialkontoret finns kvar på Västgötagatan.

– Det har visat sig vara en framgångsfaktor att vi sitter samlade här. Det vill vi inte förstöra, säger Maras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!