Det senaste delårsbokslutet pekar mot att vård- och omsorgsnämndens verksamhet i år får ett underskott på 30 miljoner kronor, en summa som nämndens ordförande Ulrica Truedsson (S) nyligen såg som ett värsta tänkbara scenario. Nu införs hårda restriktioner mot nya tillsvidareanställningar.
‒Men det handlar om restriktivitet, inte totalstopp. Verksamheten måste var säker, understryker Ulrica Truedsson och tillägger att det är ett beslut av tjänstemännen och inte av politikerna i nämnden.
Det finns flera förklaringar till det stora underskottet, bland annat har förvaltningen haft flera komplicerade och kostsamma individärenden.
‒Men man har också sett att det funnits brister på ledning och styrning inom vissa områden. Det ska man komma tillrätta med nu.
Situationen kompliceras ytterligare av att Katrineholms kommun samtidigt inför rätten till heltid för alla sina nyanställda. Den förändringen gäller från 1 december.
Genomlysningen av verksamheten ska pågå fram till årsskiftet.
‒Det är ett jättejobb som förvaltningen har framför sig, säger Ulrika Truedsson.
Kommunals sektionsordförande Jarmo Heinonen fick vetskap om anställningsstoppet för drygt en vecka sedan.
‒Visst förstår jag att kommunen måste komma tillrätta med underskottet, men jag är lite frågande till påståendet att det skulle bero på att man har för många årsarbetare anställda. Det blir ju den naturliga konsekvensen när man inför heltid som norm. Det tycker jag förvaltningen borde förstå, det vore konstigt annars.
Under anställningsstoppet måste eventuella luckor i bemanningen fyllas med vikarier.
‒Vi har många vikarier i verksamheten redan i dag och det är klart att sådana här besked skapar oro i leden. Särskilt bland timvikarierna, säger Jarmo Heinonen.
Tidningen har även sökt vård- och omsorgsförvaltningens chef Päivi Kabran, men utan att lyckas.