Partiets gruppledare i kommunfullmäktige, oppositionsrådet Ewa Callhammar, och partikamraten Inger Hult tog upp idén i en motion för mer än ett år sedan.
Förslaget var att kommunen skulle utreda möjligheten att starta en undersköterskeutbildning i egen regi för personer som länge vikarierat inom omsorg och äldrevård.
Motionen är ännu inte slutbehandlad. Men mycket har hänt sedan den lämnades till fullmäktige. Det konstateras i ett yttrande från Viadidaktnämnden.
Liberalernas förslag utgick från svårigheten att få tag på rätt utbildad personal till vård- och omsorgsverksamheten. Vikarier med lång erfarenhet omfattades inte av de undersköterskeutbildningar som erbjöds med hjälp av statliga medel.
Om kommunen kunde finansiera en sådan utbildning för vikariegruppen, skulle det kunna leda till fasta jobb och vara till gagn även för brukarna, ansåg liberalerna.
I år infördes ett nytt statsbidrag till utbildning av just vikarier inom äldreomsorg och psykiatrin. Viadidakt, som ansvarar för den kommunala vuxenutbildningen, har fått del av pengarna och startade i höst en yrkesinriktad gymnasieutbildning. 14 personer går utbildningen, som varvar teori med arbete och ger undersköterskekompetens.
Parallellt med detta, inflikar nämnden i sitt yttrande, deltar cirka 85 vuxna katrineholmare i Viadidakts ordinarie vård- och omsorgsutbildning.