För tre år sedan fick Kerstin Jürss i uppdrag av Eldrimmer, ett nationellt resurscentrum för mathantverk, att ta fram riktlinjer för hantverksmässig tillverkning av ost och andra mjölkprodukter. Tidigare har det enbart funnits riktlinjer för industriellt tillverkad mat som har varit svåra, för att inte säga omöjliga, att följa för ett gårdsmejeri på en eller ett par personer.
Hantverk
– De här riktlinjerna är direkt anpassade för hantverksmässig mattillverkning, de ser likadana ut i hela Sverige och om mathantverkare och inspektörer blir oense ska det bli lättare att lösa konflikten, säger Kerstin Jürss.
Hon fick uppdraget dels på grund av att Jürss mejeri länge har utbildat småskaliga matproducenter, dels för hennes franskakunskaper. Som utgångspunkt låg nämligen Frankrikes riktlinjer.
– Frankrike ligger långt fram med forskning inom det här området och Eldrimmer har bra kontakter där. Sedan är det viktigt att inte bara titta på Frankrike, vi har även varit i England och sett hur ystning går till där.
I går presenterades de nya riktlinjerna, men Sörmlands getmejeri som startade för ett år sedan har redan fått ta del av de första utkasten.
Godkänd verksamhet
– Som ett nystartat mejeri har det varit ett jättebra hjälpmedel för att komma igång. Det här är stort för branschen, säger Sofia Stark från Sörmlands getmejeri.
Trion som driver mejeriet har fått verksamheten godkänd och har precis tagit fram sina första getprodukter för försäljning.
– Innan vi startade åkte vi runt till mejerier och många hade problem med livs-medelsinspektörer, man förstod inte varandra. Vi har inte haft några problem alls och det kan nog bero på att vi nu pratar samma språk, säger Rose-Marie Hellqvist.