Nya förskoleregler för föräldralediga

Sedan årsskiftet får 20-timmarsbarnen inte längre gå på förskolan under skollov. Bakgrunden till beslutet är enligt nämnden matsvinn och svårigheter att rekrytera vikarier.

Foto:

Övrigt2019-01-28 17:30

I december fattade bildningsnämnden beslut om att förskoleverksamheten ska följa grundskolans läsårstider från och med den 1 januari 2019. Är man föräldraledig med ett annat syskon får man ha sitt barn på förskolan tjugo timmar i veckan, men inte längre under skollov som till exempel sportlovet. Enligt nämnden är det en anpassning till den avgiftsfria förskolan, de 15 timmars avgiftsfri förskola alla barn mellan 3 och 5 år har rätt till i veckan.

Under måndagen gick informationen ut via kommunens digitala kommunikationsverktyg Ping pong.

– Det handlar framför allt om att ha bättre koll på vilka barn som är på förskolan. Det är ganska vanligt att man har en plats under loven men inte nyttjar den. Då kan vi hamna i en situation där alldeles för mycket mat beställs och att vi tar in vikarier för ordinarie personal. Under loven är det färre barn och då kan man jobba över avdelningsgränserna eller inom förskolor som ligger inom samma område, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).

Vad kommer ni att spara på det här?

– Det handlar inte om att spara pengar utan att få en bättre organisation under loven.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Jag har inte fått någon reaktion än, men jag tänker att om man är föräldraledig och har 20-timmarsplats kanske det inte påverkar så mycket.

Trots att 20-timmarsbarnen i och med beslutet får en minskad vistelsetid kommer inte vårdnadshavarna att kompenseras.

– Nej, det har vi inte fattat beslut om. Man kan likställa det med ett årsabonnemang där man betalar varje månad. Det blir likadana regler som för de som har avgiftsfri förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!