Brottet snatteri blir från den första juli ett minne blott, när flera brott med gamla, missvisande eller svårbegripliga namn får nya namn. Snatteri ska i framtiden heta "ringa stöld" och kommissarie Peter Göransson vid polisen i Katrineholm tycker att det är en bra förändring.
‒Jag tycker att "ringa stöld" är en bättre beteckning än snatteri. Jag tycker att det handlar om stöld. Snatteri har en ringa klang, det låter som att det på något vis inte skulle vara stöld. Ringa stöld låter som att man tar det mer på allvar, säger han.
Signalen om att även mindre stölder är brott blir tydligare med den nya beteckningen, tycker Peter Göransson.
‒Man vet hur otroligt stora summor det snattas för varje år, då är det bra att det också heter "stöld", säger han.
Henrik Olin är vice chefsåklagare vid Eskilstuna åklagarkammare och han tycker att det är bra att ålderdomliga brottsrubriceringar moderniseras.
‒Undandräkt och åverkan är ord som allmänheten har svårt att relatera till. Ordet snatteri är däremot vedertaget, man kan fundera på varför man ändrar det. Men om man nu gör de här ändringarna, som att "bedrägligt beteende" ändras till "ringa bedrägeri", då är det konsekvent att ändra snatteri till "ringa stöld".
För åklagarna kan det bli lättare att förklara olika brott, med ett modernare språkbruk.
‒Det är jätteviktigt att vi kan förklara vad vi håller på med och komplicerade juridiska termer gör inte det arbetet lättare, säger Henrik Olin.
Några brott får nya straffsatser. Dit hör grovt rån, alltså rån där skjutvapen använts, där minimistraffet höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år, samt grov utpressning, där minimistraffet höjs från ett års fängelse till 18 månader. För grov misshandel ändras straffet från ett års fängelse till arton månader och grovt olaga hot får minimistraffet nio månader.
‒Det är viktiga signaler. Utpressningsbrott är i alla fall i min uppfattning något som ökat. Det är en viktig markering att höja straffet för de utpressningsbrott som är mer organiserade, som når upp till att rubriceras "grov utpressning", säger Henrik Olin.
Från den 1 juli blir det bland annat lättare att vara "visselblåsare", även för privatanställda inom vård och omsorg.
Meddelarskyddet omfattar från och med nu också privatanställda. Meddelarskyddet innebär att den anställde fritt får kontakta medier om exempelvis missförhållanden, utan att arbetsgivaren får försöka ta reda på vem som pratat.
Bland annat ska det bli lättare att byta namn och alla ska kunna välja ett av de vanligaste efternamnen. En annan ny lag är den om allmän värnplikt. Redan under våren beslutade regeringen att återinföra värnplikten och att den ska omfatta även kvinnor.
En annan lagändring innebär att det blir möjligt att utse en god man i förväg.
Straffet för könsstympning av kvinnor skärps, från högst fyra års fängelse till lägst två års och högst sex års fängelse.