Nya sätt att göra sina bankärenden gör att även Sörmlands sparbank måste ändra sitt arbetssätt. Trots att vi gör många ärenden hemma vid datorn eller med hjälp av mobiltelefonen så har banken många fysiska kunder.
Det är vid entrén som den första skillnaden märks. Här möter en banktjänsteman som frågar vad vi ska göra för ärende. Meningen med detta är att kunna slussa kunderna rätt från början.
Axel Magnusson är en av dem som tar emot och han visar tre zoner. Första zonen är där kunden kan använda datorer och få hjälp med det, i zon två som är den gamla kassazonen kan göra sina kassaärenden. Slutligen har man zon tre där man blir mött av en banktjänsteman för att få hjälp med lite mer omfattande ärende. Här är kunden ofta förbokad.
Periodvis har det varit långa kötider till kassorna och zonindelningen och att möta kunden innanför entrén är ett försök att korta kötiderna.
Bakom kulisserna sker en hel del i bankhuset, i synnerhet på de övre våningarna.
– Jag försöker att samla personal och funktioner som har med huvudkontorsfunktioner på plan två, det ska vara nära till kollegorna. Det blir lättare att samarbeta om man inte behöver gå i trappor. Men vi bygger inget nytt utan flyttar om befintligt möblemang och just nu är det lite rörigt på det här planet, säger Sören Schelander.
Innebär det stor personalminskningar?
– Nej, vi försöker lösa omstruktureringen på ett bra sätt när vi har pensionsavgångar eller personal slutar, säger Schelander.
Hur ser du på framtiden för banken?
– Det är som för alla andra, en utmaning när det mesta sker med hjälp av digitala verktyg. Jag ser att vi verkar i en lokal marknad och att det är den vi ska vara relevant för. Banken har inget vinstintresse utan det som inte behövs för bankens fortlevnad delas ut i lokalsamhället. Vi kommunicerar hela tiden med närsamhället för att kunna göra insatser och vi satsar mycket på barn och ungdomar.