Tillvägagångssättet i de tre bedrägerier mot äldre som polisanmälts de senaste dagarna följer samma mönster som tidigare. Brottsoffren har blivit uppringda av en person som presenterar sig som ett barnbarn eller en granne som på något vis hamnat i ekonomisk knipa. Därefter har personen i fråga bett om tillgång till bankkort med kod och erbjudit sig att själv göra uttaget. I två av fallen anade de utsatta oråd och i det tredje fallet har den äldre personen lurats av bedragaren.
Från polisens sida arbetar man förebyggande och de närmaste veckorna går man ut med en informationskampanj. Kommunpoliserna kommer att hålla möten och polisen vänder sig även till pensionärsföreningar för att nå ut till de äldre.
Oscar Nissfolk, utredningschef vid polisen i Katrineholm, lyfter fram hur viktigt det är att man pratar om det här med sina äldre anhöriga.
– Det är den sista generationen som tror andra är ärliga som blir drabbade och man går över en gräns som är totalt oacceptabel när man riktar in sig på äldre. Det finns säkert ett stort mörkertal med äldre som skäms för att de gått på det här, men mitt råd är att alltid anmäla så vi får veta hur omfattande det är.
Oscar Nissfolk betonar att man aldrig ska lämna ut sina person- eller bankuppgifter om någon ringer.
– Man ska inte vara rädd för att bara lägga på luren om man känner att det är något som inte stämmer. Ofta säger den som ringer att det är ett barnbarn eller en granne och då kan man ringa upp den personen för att dubbelkolla uppgifterna. Den här typen av brott har ökat lavinartat, men nu börjar vi ändå se att det har börjat stagnera och det är positivt.