På tisdag får nämndens politiker underlaget på sitt bord. Klubbas det enligt förslaget innebär det att förändringen träder i kraft genast.
Därmed kommer elever som nästa höst ska börja högstadiet att höra till Järvenskolan Södra om de kommer från:
Sandbäcksskolan
Nyhemsskolan
Bie skola
Julita skola
Strångsjö skola
Järvenskolan Tallås upptagningsområden blir:
Skogsborgsskolan
Östra skolan
Västra skolan
Sköldinge skola
Valla skola
Forssjö skola
Björkviks skola.
Ett skäl till förslaget är att bättre blanda elever från stad respektive landsort. Men det främsta motivet är att tackla den socioekonomiska segregationen, det vill säga åtskillnaden mellan elever ur olika sociala klasser.
Den riskerar att så split mellan barn med olika bakgrunder. Men den kan enligt Skolverket också få konsekvenser för elevernas resultat, och göra det svårare för skolorna att leva upp till skyldigheten att ge likvärdig utbildning oavsett skola.
Margaretha Norling, verksamhetschef vid förvaltningen, står bakom skrivelsen till nämnden. Hon tycker att förändringen är påkallad nu trots att högstadierna blir en stor skola 2019.
– Det finns ingen anledning att sitta still i båten. Vi ser på den gamla uppdelningen att det ur socioekonomisk synvinkel blir en skev fördelning mellan enheterna. Då måste vi ta vårt ansvar och justera det, även om det rör sig om en begränsad tid innan nya skolan är klar att tas i bruk.
Norling framhåller att utjämningen av olikheterna inte påverkar elevens rätt att i mån av plats byta till den andra skolan. Södra och Tallås har delvis olika profiler, som ibland kan avgöra vilken skola en elev vill gå på.
Hur påverkas en elev som vill välja skola efter profil men befinner sig i ”fel” upptagningsområde?
– Vår förhoppning är att alla som väljer profil ska kunna beredas möjlighet att få sitt val. Risken finns alltid att man inte får sitt förstahandsval men så har det även varit tidigare.