Ny lekmiljö på asylboendet i Flen invigd

Nu är det klart, Rädda Barnens och IKEAs lekavdelning på Jättuna.

Övrigt2017-03-03 18:59

Under torsdagen och fredagen var det fullt drag när designers från IKEA tillsammans med föräldrar, barn, Migrationsverkets personal och volontärer hjälptes åt att bygga upp den nya lekmiljön.

Samarbetet mellan IKEA och Rädda Barnen pågår på asylboenden i hela landet. Lekmiljön på Jättuna är frukten av samarbetet mellan IKEA i Linköping och Rädda Barnens regionkontor öst som sitter i Norrköping och arbetsgruppen i Flen.

‒IKEA bidrar med tid och produkter, vi med engagemang, personalresurser och koordinering, säger Maria Netz, verksamhetsutvecklare på region öst.

Att kalla lekområdet för miljön och inte exempelvis lekrum har sin förklaring.

‒På vissa ställen kallas det lekstuga eller lekrum men vi har valt lekmiljö eftersom det inte bara är ett litet rum utan som en hel avdelning. Det är ett stort lekrum med små delar där man kan sitta och göra läxor eller måla och rita. Det finns också skötrum och amningsrum som mysigt inredda, säger Netz.

Vilka är lekmiljön till för?

‒Det finns olika material till olika åldrar så det är lite svårt att säga vilka det främst riktar sig till. Det är klart att de yngre barnen som kanske inte går i skolan kommer att kunna hitta mycket saker här. Men även större tonåringar har eftersökt en lugn studiemiljö och det kommer möjligheter i och med detta.

Lekmiljön kommer vara öppen under eftermiddagar och bemannas av Migrationsverkets personal.

‒Vår vision är att också kunna ha volontärer från Rädda Barnen eller andra organisationer på plats som vill göra en insats på lekmiljön. Att lekmiljön nu finns ger förutsättningar för det och det är väldigt bra.

Men även barnens föräldrar kommer vara i miljön.

‒Det är viktigt med barnrättstänk och säkerhet, här ska de vara trygga och säkra och alltid tillsammans med vuxna. Tanken är också att det är en miljö för föräldrar att träffas i.

Varför satsar man på det här?

‒Vi jobbar för ett gott mottagande och en meningsfull väntan för de mest utsatta barnen. De som är socioekonomiskt utsatta, våldsutsatta eller på flykt och migration och detta handlar om flykt och migration. Vi vill bidra till inspirerande miljöer som är lokala och behovsanpassade.

Emma Wallqvist är inredningsdesignern bakom lekmiljön.

‒Målet har varit att ta in vad barnen vill ha, vissa vill ha lek och kreativitet, vissa lugn och ro. Det ska bli intressant att se utvärderingen sedan om det uppstått nya behov. Det är mycket som tagits ifrån de här barnen och kan man få dem att känna att det här är deras plats känns det som man har vunnit, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om