Ny genväg till "glödhett" arbete

Viadidakt och Installatörernas utbildningscentrum öppnar upp möjligheten till att byta bana - oavsett om du redan har en gymnasieutbildning. Yrkesvux komprimerar en treårig yrkesgymnasial utbildning till ett års studier.

Här visar ICU:s vd Marcus Andersson skolans minsta kylmaskin för Ferdi Youssein.

Här visar ICU:s vd Marcus Andersson skolans minsta kylmaskin för Ferdi Youssein.

Foto:

Övrigt2017-11-01 16:50

I onsdags hölls den första av två informationsträffar om Yrkesvux på Installatörernas utbildningscentrum. Det är för kommunen en ny form av vuxenutbildning, en gymnasial yrkesutbildning som den som genomfört grundskolan kan söka till. Om man redan har en gymnasieexamen spelar inte längre någon roll, något som tidigare begränsat vem som kan söka till yrkesutbildningarna.

– Arbetsmarknaden är verkligen glödhet inom dessa yrken. Man kan aldrig garantera något, men det finns en enorm efterfrågan. Sköter man sina studier och praktiken, kan man nästan räkna med ett jobb efter utbildningen, säger ICU:s vd Marcus Andersson till den lilla skaran som kommit till träffen.

Tidigare har man inom kommunen kunnat utbilda sig till de yrken som är aktuella för Yrkesvux, men då har det varit i form av en treårig gymnasial utbildning följt av två års lärlingstid, drygt 8500 timmar. Nu har de komprimerat utbildningen till ett år och den kompletteras med två års lärlingstid. De tekniska yrkena kräver certifiering, något som är en naturlig del av utbildningen, men andra inte. Fastighetstekniker är ett av de yrken som man inte behöver certifieras för, men där man i stället behöver ha en övergripande kunskap om de tekniska bitarna men också om IT och förvaltning. En som är intresserad av att bli fastighetstekniker är Ferdi Youssein.

– Jag jobbar som biträde i kommunen i dag och är lite allt-i-allo. Jag tycker om att fixa och pyssla. Det hade varit kul att få en ordentlig utbildning i det, så vi får se om jag ansöker, berättar han.

Viadidakts yrkes- och studievägledare, Lise Olsson, hoppas att de som känner att de valde fel i gymnasiet tar möjligheten att byta bana.

– Nu kan man omskola sig och jag tror att de som ansöker är sådana som vill få jobb ganska omgående, säger hon.

På onsdagen har inga ansökningar ännu kommit in. Den sista informationsträffen hålls nästa måndag och ansökningstiden går ut den 15 november.

Kort om yrkena

VVS-montör: Tekniskt yrke där man installerar värme, sanitet och vatten på ett handgripligt plan. Lön efter färdig utbildning och några års erfarenhet: 33-37 tusen kronor i månaden, innan skatt.

Kylmontör: Installerar och servar kylanläggningar, ofta inom livsmedel, större industrier och privata fastigheter. Mycket hantering av el. Lön efter färdig utbildning och några års erfarenhet: cirka 30 tusen kronor i månaden, innan skatt.

Fastighetstekniker: Ska ha grundkunskaper inom värme, kyla, el, lås och larm. Driftar tekniken inom en fastighet. Ska veta när man behöver ringa en VVS-montör eller en Kylmontör. Lön efter färdig utbildning och några års erfarenhet: 24-28 tusen kronor i månaden, innan skatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!