– Boken handlar om utsatta barn och ungdomar, berättar Carina Gerhardsen för Katrineholms-Kuriren.
Det är barn som har det svårt på olika sätt. Bland annat får läsaren möta en liten flicka som vaknar upp och befinner sig vara alldeles ensam hemma.
– Hon tror att hon har blivit övergiven av sin familj, säger Carin Gerhardsen.
– Sedan är det två systrar i tonåren som lever med en alkoholiserad mamma, och en 24-årig kille som lever med en pappa som misshandlar honom och en mamma som är sjuk.
Sedan rymmer boken också andra familjerelationer, knutna till de utredande polisernas privatliv, poliser som läsarna fick möta redan i Pepparkakshuset.
Mamma, pappa, barn innehåller en massa olika trådar och många dramatiska händelser. Ett spädbarn hittas svårt nedkylt i ett buskage, en 16-årig flicka ligger strypt på en toalett på en Finlandsfärja och en kvinna hittas död.
– Det är rätt många trådar, och spänningen trappas upp hela tiden, säger Carin Gerhardsen.
Det svåra är inte att hålla ordning på intrigen, utan att veta om läsaren tycker att det är spännande.
– För mig som författare är det ju inte särkilt spännande, jag vet ju hur allt är, och språkliga saker kan man ju ha koll på. Det svåra är att veta hur läsaren uppfattar det man skriver.
Sedan deckardebuten Pepparkakshuset gavs ut för ungefär ett år sedan har Carin Gerhardsen fått kvitto på att läsarna gillar det hon skriver. Pepparkakshuset, som delvis utspelar sig i Katrineholm, har varit en ordentlig försäljningssuccé, framför allt i pocket, och har fått ett positivt mottagande också i Norge och Danmark. Nu ska Carin Gerhardsen på export också till Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Holland.